Israel trainer van ADO Den Haag

Rinus Israel wordt volgend seizoen hoofdtrainer van de eerste-divisieclub ADO Den Haag. De 58-jarige voormalig international zal in het Zuiderpark worden geassisteerd door de 53-jarige Lex Schoenmaker. Beide trainers hebben een contract voor twee jaar getekend. Dit heeft ADO Den Haag gisteravond bekendgemaakt.

De Haagse voetbalclub denkt met het tweetal ,,een ideale mix van twee karakters'' gevonden te hebben. ,,In Den Haag zijn het allebei trainers van naam en ze kennen de Haagse mentaliteit. Hopelijk staat dat garant voor veel punten'', verklaarde ADO-directeur Robbert Langenbach vanmorgen.

ADO Den Haag, dat nu op de vijftiende plaats in de eerste divisie staat, was al maanden op zoek naar een opvolger voor voormalig hoofdtrainer Stanley Brard, die nu technisch directeur van de club is. Eerdere pogingen om Schoenmaker vervroegd als hoofdtrainer naar Den Haag te halen liepen op niets uit omdat hij nog tot de zomer verbonden is aan Al Jazira, een club in de Verenigde Arabische Emiraten. ADO onderhandelde verder met Heracles-trainer Fritz Korbach, maar vond diens persoonlijke eisen te hoog.

Met Israel en Schoenmaker hoopt ADO na een aantal teleurstellende seizoenen eindelijk de weg omhoog in te kunnen slaan. Israel is net als Schoenmaker nu nog werkzaam in de Verenigde Arabische Emiraten. De oud-aanvoerder van Feyenoord staat aan het hoofd bij Al Whada in de hoofdstad Abu Dhabi. Voorheen was `IJzeren Rinus' als trainer actief bij PEC Zwolle, FC Den Bosch, Feyenoord, PAOK Saloniki, Dinamo Boekarest en Jong Oranje. Voordat Israel naar De Verenigde Arabische Emiraten vertrok was hij werkzaam in Ghana. Schoenmaker was in het verleden eerder als speler en trainer actief bij ADO Den Haag en als trainer van TOP Oss.

Het tweetal volgt interim-coach Piet de Zoete op die ADO tot het einde van het seizoen onder zijn hoede heeft, nadat Brard terugtrad als coach. ADO zal in ieder geval de contracten van vijf spelers niet verlengen. De komende tijd zal de club op zoek gaan naar versterkingen voor de selectie.

In de Haagsche Courant liet Israel weten ingenomen te zijn met benoeming bij ADO Den Haag. Israel: ,,Ik ben blij om via ADO Den Haag terug te keren in het Nederlandse voetbal. Het valt niet mee om zonder vrouw, kinderen en kleinkinderen zo ver van huis te zijn. Het gaat nu wat minder met ADO Den Haag, maar voor volgend seizoen zijn er mogelijkheden om het elftal te versterken.''