India en Bangladesh maken ruzie over grens

Vandaag zijn opnieuw ernstige schermutselingen uitgebroken in het grensgebied tussen India en Bangladesh. Nadat afgelopen zondag ongeveer 700 Bengaalse soldaten het omstreden grensdorpje Pyrdiwah binnen waren gevallen, ondernamen Indiase grenssoldaten vanochtend een vergeldingsactie door twee Bengaalse grensdorpen aan te vallen. Volgens Bengaalse bronnen zijn daarbij zestien Indiase en één Bengaalse soldaat om het leven gekomen. In Boraibari, een van de bezette dorpen, bevindt zich een kazerne van de Bangladesh Rifles, de legereenheid die verantwoordelijk is voor grensbewaking.

De grens is omstreden sinds India en Pakistan in 1947 uiteenvielen. Bangladesh stond eerst bekend als Oost-Pakistan, maar werd na een bloedige oorlog in 1971 onafhankelijk.

Volgens Indiase overheidsfunctionarissen wordt het zondag aangevallen dorp Pyrdiwah nog steeds bezet gehouden door de Bengaalse grenstroepen. Alle vijfhonderd dorpsbewoners zouden zijn gevlucht en ongeveer 25 Indiase grenssoldaten zouden worden vastgehouden in hun kampement. De regering van de betreffende deelstaat heeft New Delhi gevraagd om hulp.

Afgelopen maandag voerden Indiase en Bengaalse functionarissen nog gesprekken, maar ze bereikten geen overeenkomst.