Hongerstakers uit Irak nu ook in dorststaking

Vier Koerdische asielzoekers die inmiddels zeventig dagen in hongerstaking zijn, hebben besloten vanaf gisteren ook niet meer te drinken. Een zogeheten dorststaking kan binnen enkele dagen de dood tot gevolg hebben. Een vijfde Koerd, die wel meedeed aan de hongerstaking, heeft besloten niet mee te doen aan de dorststaking.

Volgens A. Pouri van de vluchtelingenorganisatie Prime zijn de vier mannen ,,vastbesloten'' hun dorststaking door te zetten. Het is nooit voorgekomen dat een hongerstaker in Nederland om het leven kwam. De hongerstakers zijn woedend op het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), omdat een woordvoerder heeft gesuggereerd dat zij tijdens hun hongerstaking wel gegeten hebben. ,,Daarmee probeert het COA hun protest in diskrediet te brengen en de actie te breken'', aldus Pouri.

De Koerden uit Noord-Irak protesteren tegen de afwijzing van hun asielaanvraag. Het ministerie van Justitie vindt Noord-Irak `veilig' en wil hen terugsturen, maar volgens de hongerstakers is dat levensgevaarlijk.

De vijf Koerden, die verblijven in asielzoekerscentra in Waddinxveen en Alphen a/d Rijn, hebben in de afgelopen periode een zogeheten non-interventieverklaring getekend. Dit betekent dat zij niet tegen hun zin behandeld kunnen worden, ook niet als zij bijvoorbeeld in coma raken. Het COA kan hen ook niet onder dwang voeden of laten drinken. De hongerstakers worden begeleid door een vertrouwensarts.

Het ministerie van Justitie heeft laten weten dat een hongerstaking niet kan leiden tot een wijziging van het besluit de mannen uit te zetten. ,,De immigratiedienst wil hen dood hebben, om duidelijk te maken dat een hongerstaking niet werkt'', aldus Pouri. In de komende maanden loopt de procedure van veel Koerden uit Noord-Irak af. Nu dit gebied veilig is verklaard, zullen naar verwachting een kleine vijfduizend Noord-Irakezen uit de asielopvang worden gezet en gemaand worden terug te keren. Een demonstratie tegen dit beleid in Den Haag liep onlangs uit de hand.

    • Yasha Lange