Hof verbiedt OM vervolgen van Mink K.

Justitie moet op last van het Amsterdamse gerechtshof de vervolging staken van de van wapenhandel verdachte Mink K.

De raadsheren bepaalden gisteren dat het de schuld is van justitie dat Mink in levensgevaar is, omdat zij de Tweede Kamer vertrouwelijk had ingelicht over de rol van Mink K. als informant.

K. was eerder door de rechtbank tot 3,5 jaar cel veroordeeld na een enorme wapenvondst in 1999 in Amsterdam. Zijn vingerafdrukken waren daarbij aangetroffen en hij had een lijst met de wapens op zak.

In 1999 maakte de Kamercommissie-Kalsbeek bekend dat een niet nader aangeduid lid van het OM met een ,,topcrimineel'' een deal had gesloten om in ruil voor strafvermindering in een oude zaak informatie over corruptie bij de overheid te verstrekken. Dat het hier om Mink K. ging, lekte uit via de pers. Het hof vindt nu dat justitie hiervoor verantwoordelijk is en verklaart het OM niet-ontvankelijk.

Minister Korthals (Justitie) komt door het arrest van het hof in moeilijkheden. In de zomer van 1999 vertelde hij de Kamer dat opdracht was gegeven geen gesprekken te voeren met Mink K. Volgens het hof gingen de onderhandelingen die officier van justitie F. Teeven met Mink K. voerde, gewoon door. ,,Eerst enkele uren voor de arrestatie van de verdachte op 15 september 1999 is aan Teeven meegedeeld dat hij de gesprekken met verdachte moest stoppen'', aldus het hof.

De Tweede Kamer zal Korthals met spoed opheldering vragen. Leden van de commissie-Kalsbeek hebben met grote verontwaardiging gereageerd op het oordeel van het hof. Kamerleden begrijpen niet dat justitie de schuld krijgt voor de door de Kamer geanonimiseerd bekendgemaakte informatie. Volgens de vice-voorzitter van de commissie-Kalsbeek, A. Rouvoet, was het parlement door eigen naspeuringen achter de overeenkomst met K. gekomen.

Ook bij justitie heerst onbegrip over het arrest, Het openbaar ministerie zal naar alle waarschijnlijkheid in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Mink K. moet nog zestien maanden gevangenisstraf uitzitten wegens een oude veroordeling voor wapen- en drugshandel.

HOOFDARTIKELpagina 7