Goesinski wordt niet door Spanje uitgeleverd

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft vandaag besloten dat de Russische mediamagnaat en oligarch Vladimir Goesinski niet aan Rusland wordt uitgeleverd. Het Russische uitleveringsverzoek werd afgewezen.

Goesinski, eigenaar van het media-imperium Media Most dat op het ogenblik in Rusland door de gasgigant Gazprom in hoog tempo wordt ontmanteld, wordt door de Russische justitie gezocht wegens fraude, waarmee een bedrag van 250 miljoen dollar zou zijn gemoeid. Hij werd in december vorig jaar op grond van een Russisch opsporingsverzoek door de Spaanse politie gearresteerd. Na enige tijd werd hij vrijgelaten op een borgtocht van dertien miljoen gulden. Sindsdien verblijft hij onder huisarrest en bewaakt door de Spaanse politie in zijn villa in Sotogrande in het zuiden van Spanje. Goesinski voert aan dat de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd zijn. Zijn televisiezender NTV en bladen als Segodnja en Itogi stonden tot hun recente overname bekend als kritisch jegens het Kremlin.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft vanochtend nog geen toelichting gegeven op de afwijzing van het Russische uitleveringsverzoek. Volgens Spaanse juristen is het Russische verzoek waarschijnlijk van de hand gewezen met het argument dat de misdaden die Goesinski in Rusland worden verweten, in Spanje geen misdaad zijn. Dit is een sleutelelement in beslissingen over uitleveringen van verdachten aan het buitenland. De Spaanse juristen die de Russische justitie vertegenwoordigen hebben drie dagen de tijd om hoger beroep aan te tekenen.