Fors lagere omzet van chipmaker

De grootste chipfabrikant ter wereld, Intel, heeft de verkoop van microprocessoren het afgelopen kwartaal sterk zien afnemen. Toch kwam de winst per aandeel hoger uit dan was verwacht door analisten.

Intel verscheepte de voorbije drie maanden voor 6,7 miljard dollar (16,7 miljard gulden) aan chips, 16 procent minder dan over dezelfde periode een jaar eerder. De omzetdaling ging gepaard met een vrije val van de winst per aandeel. Deze daalde met 63 procent tot 16 dollarcent per aandeel, maar was beter dan de 15 dollarcent die analisten hadden gecalculeerd.

Al op 8 maart waarschuwde de firma uit Silicon Valley voor slechtere resultaten. Tegelijkertijd kondigde Intel aan 5.000 werknemers te ontslaan, ongeveer 6 procent van het personeelsbestand. De economische neergang in de Verenigde Staten, die de verkoop van computers en netwerkapparatuur drukt, ziet het chipbedrijf als belangrijkste reden.

Bestuurders van Intel zeggen ,,signalen van economische stabilisatie'' te zien. ,,Er zijn wat lichtpuntjes aan het einde van dit kwartaal'', verklaarde financieel bestuurder Andy Bryant. ,,Klanten bestellen microprocessors en nemen deze direct af.'' Dit signaal contrasteert sterk met de vooruitzichten die Philips gisteren verkondigde. Het elektronicaconcern zei gisteren juist geen tekenen van economisch herstel te zien. ,,Het zicht op de toekomst is beperkt'', zei financieel bestuurder J. Hommen van Philips.

Voor het lopende kwartaal verwacht Intel een omzet te boeken die ligt tussen de 6,2 en 6,8 miljard dollar. Intel heeft de voorbije maanden de winstmarge zien afnemen. Het bedrijf wijt dat aan prijsverlagingen van chips en hogere productiekosten voor nieuwe generaties processoren. Voor het lopende kwartaal verwacht de onderneming een verdere daling van de marges.

Intel maakte eveneens bekend een sterke prijsverlaging door te voeren. Analisten rekenen op kortingen die oplopen tot 50 of zelfs 60 procent. Volgens analisten is de beslissing ingegeven door het verlies van marktaandeel waar het bedrijf al enige tijd mee kampt.

Volgens het onderzoeksbureau Mercury is het marktaandeel van Intel in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald van 82 procent naar 77 procent. Intel levert daarmee in op de enige concurrent van Intel, het eveneens Amerikaanse AMD. Deze onderneming zag haar marktaandeel in dezelfde tijd stijgen van 17 procent naar 21 procent. Volgens Mercury heeft Intel van de voorbije zes kwartalen vijf keer marktaandeel ingeleverd op aartsrivaal AMD.