Europese vee-crisis treft Nike

De Amerikaanse sportschoenenfabrikant Nike zal de komende maanden minder winst maken, doordat de prijzen voor leer zijn gestegen. De prijsstijgingen van het leer zijn volgens Nike ,,gedeeltelijk een gevolg van de veeziekten in Europa'', zoals BSE en MKZ. Dit schrijft Nike in in een rapportage voor de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder in de Verenigde Staten.

Als de prijsstijgingen doorzetten wordt in het boekjaar 2002 de bruto marge negatief beïnvloed. De prijs van het leer is het afgelopen jaar met zo'n tien procent gestegen, waardoor alle bedrijven die leer verwerken hard zijn getroffen. De prijsstijging is vooral veroorzaakt door de vernietiging van honderdduizenden runderen in Europa, die worden afgemaakt om de uitbraak van BSE en vooral MKZ te beteugelen.

Nike zegt dat leer ,,een belangrijke grondstof'' is voor de onderneming, die in enkele kledinglijnen en bijna alle schoenen leer verwerkt.