DSM stopt productie van kinine

Chemiebedrijf DSM gaat een groot deel van zijn fabriek in Maarssen sluiten. Dat kost honderd van de honderdtachtig arbeidsplaatsen. In Maarssen wordt onder meer kinine gemaakt, waar 65 mensen voor werken.

DSM stopt met de productie van kinine wegens de toenemende concurrentie en de dalende prijzen. Met name producenten in Indonesië en Afrika zijn de laatste jaren meer kinine gaan maken. Daar groeit de kinaboom, waaruit kinine wordt gewonnen.

Kinine wordt verwerkt in geneesmiddelen, onder andere om malaria te bestrijden. Ook de bittere smaak in frisdranken zoals bitter lemon en tonic komt van kinine. Voor een aantal geneesmiddelen is de laatste jaren een alternatief gevonden voor kinine. Dat zet de vraag naar het product onder druk.

Of het plan van DSM doorgaat, staat nog niet vast, volgens een woordvoerder. ,,Het gaat hier om een voornemen.'' Wat er met de honderd werknemers gebeurt, is niet duidelijk. ,,Het hangt ervan af of mensen eventueel naar een andere plaats willen verhuizen. We stellen nu een sociaal plan op'', aldus de woordvoerder.

Daarnaast gaat het chemieconcern de productie van geneesmiddelen voor derden in Maarssen stopzetten. DSM gaat die productie overhevelen naar zijn fabrieken in Venlo en Linz, die zijn gespecialiseerd in de fijnchemie.

Uiteindelijk blijft waarschijnlijk alleen de productie van jodium in Maarssen bestaan. Daarmee zijn veertig arbeidsplaatsen gemoeid. Jodium wordt verwerkt in allerlei jodiumzouten en vervolgens toegepast in bijvoorbeeld geneesmiddelen, nylon en fotomateriaal.

DSM is verder bezig met het afstoten van de omvangrijke divisie petrochemie en een reorganisatie van de penicillineproductie.