Deel van Muur Aurelianus ingestort

In Rome is zondagavond een deel van de Muur van Aurelianus ingestort, die in de derde eeuw werd aangelegd in een poging de stad te beschermen tegen invallen van barbaren. Over een breedte van twintig meter kwamen ineens de bovenste vier meter van de muur naar beneden.

,,Mogelijke oorzaak is de regen, die dit jaar in overvloed is gevallen'', zegt Eugenio La Rocca, directeur monumenten van de hoofdstad. De gemiddeld drie en een halve meter dikke muur bestaat uit twee lagen gemetselde stenen. Het binnenste gedeelte is opgevuld met puin en aarde. Waarschijnlijk is de vochtige aarde binnenin opgezwollen en heeft die bakstenen van de buitenste laag van zijn plaats geduwd, zei La Rocca.

Hij kon niet verklaren waarom dit probleem zich juist nu heeft voorgedaan, en waarom het dreigende gevaar niet is onderkend bij inspecties of bij de gedeeltelijke restauratie van anderhalf jaar geleden, ter gelegenheid van het jubeljaar. Het ingestorte stuk muur ligt tussen de Porta San Sebastiano, op de via Appia Antica, en de Porta Ardeatina, op de drukke via Cristoforo Colombo.

De negentien kilometer lange muur, waarvan het grootste deel intact gebleven is, is het grootste monument uit de Romeinse tijd. De muur is in vier jaar gebouwd, tussen 271 en 175, in opdracht van keuzer Aurelianus. Die hoopte hiermee Rome bescherming te bieden tegen de invallen van Germaanse stammen. Mede doordat er veertien poorten in zaten, zijn plunderaars er in de eeuwen daarna toch in geslaagd de stad binnen te dringen.

    • Marc Leijendekker