COT onderzoekt MKZ-crisis

Het ministerie van Landbouw heeft het Crisis Onderzoek Team Universiteit Leiden (COT) opdracht gegeven om de MKZ-crisis te onderzoeken. Het COT zal onder meer het optreden van de overheid evalueren.

Volgens het ministerie is sprake van een ,,onafhankelijke rapportage'' rechtstreeks aan minister Brinkhorst. Het COT was afgelopen jaren betrokken bij het onderzoeken of evalueren van veel rampen, rellen en gijzelingen. Recent deed het COT onderzoek naar de rellen in de Graafsewijk in Den Bosch, de vuurwerkramp in Enschede en de discobrand in Volendam.

In Nunspeet zijn alle activiteiten voor Koninginnedag afgelast. Dit gebeurt om verdere verspreiding van mond- en klauwzeer tegen te gaan. De gemeente heeft na overleg dinsdagavond met de oranjeverenigingen in Elspeet, Vierhouten en Nunspeet en de dorpsvereniging Hulshorst besloten de activiteiten af te gelasten. Niet alleen wegens de dreigende virusverspreiding, maar ook omdat de betrokken partijen het ongepast vinden feest te vieren terwijl veel boerengezinnen in de regio grote zorgen hebben.

Uit angst voor de verspreiding van het MKZ-virus zijn alle zomerse varianten van de Elfstedentocht in Friesland afgelast. Aanstichter is de organisatie van de Elfstedenfietstocht, die woensdag bekend maakte dat de tocht op tweede pinksterdag (4 juni) niet doorgaat.

In totaal 15.000 fietsers moeten daardoor thuisblijven of elders een rit gaan maken. Sinds 1947 is de populaire fietstocht altijd doorgegaan. Het besluit van de fietsorganisatie is door andere organsisaties overgenomen. Daardoor zijn ook de Elfmerentocht, de Elfstedenwandeltocht en de Elfstedensteptocht afgelast. Vorige week werd ook in Friesland de eerste gevallen van MKZ geconstateerd.