Bestuur sikh-tempel Amsterdam opgepakt

De Amsterdamse politie heeft gisteren een deel van het bestuur van de sikh-tempel Guru Nanak Gurudwara gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. De bestuursleden worden ervan verdacht enkele honderden Afghanen en Indiërs van Nederland naar Engeland te hebben gesmokkeld.

Volgens de politie was de tempel van de sikhs in Amsterdam een tussenstation op een smokkelroute van Azië naar Engeland. De tempel en woningen van bestuursleden zouden als onderduikadressen worden gebruikt. Bij een inval op deze plaatsen zijn zeven verdachten gearresteerd en 23 illegalen aangetroffen. Ook is de administratie van de verdachten en die van de tempel in beslag genomen. De verdachten wonen legaal in Nederland en zijn van Afghaanse of Indiase afkomst.

De Amsterdamse politie volgde de sikhs sinds augustus vorig jaar, na tips van de marechaussee, de Franse en Britse douane en het landelijke Informatie- en Analysecentrum Mensensmokkel (IAM). Sindsdien onderschepte een speciaal rechercheteam vijf transporten van mensen richting Engeland. Al eerder werden in verband hiermee negen arrestaties verricht. Justitie vermoedt dat de bende al ruim twee jaar actief is. De politie houdt de verdachten verantwoordelijk voor de smokkel van vierhonderd personen via zestig transporten.

De gesmokkelden kwamen volgens de politie soms met een geldig visum per vliegtuig naar Nederland, of over land via Oost-Europa. Ze betaalden hiervoor circa 15.000 gulden. Vervolgens verbleven ze enkele dagen tot een maand op een onderduikadres in Amsterdam, bijvoorbeeld in de sikh-tempel, waarna ze voor nog een paar duizend gulden naar Engeland werden gebracht. Dit gebeurde via speciaal geprepareerde vrachtwagens, bestelbusjes of gehuurde personenauto's.

Begin dit jaar werd tijdens een rechtszaak voor de rechtbank in Breda al gesteld dat de Amsterdamse sikh-tempel als doorvoerhuis van illegale vreemdelingen zou worden gebruikt. Het bestuur ontkende dit en zei dat de tempel een open huis is, waar niet gevraagd wordt naar papieren.