Arrestaties: hulp zelfmoord

Een 58-jarige man uit het Drentse Nieuw Annerveen en een 77-jarige vrouw zijn aangehouden op verdenking van levensberoving op verzoek en hulp bij zelfdoding van een 81-jarige vrouw uit Groningen. De twee zijn consulenten van de Drentse Stichting De Einder Noord, die informatie en begeleiding biedt aan mensen die een einde aan hun leven willen maken.

Op levensberoving op verzoek staat een maximum gevangenisstraf van twaalf jaar, op hulp bij zelfdoding drie jaar. De 81-jarige vrouw werd op 6 april door de politie dood aangetroffen in haar woning. De vrouw, die een hersentumor had, was door verstikking om het leven gekomen. Omdat de omstandigheden rond de dood van de vrouw onduidelijk waren, stelden politie en justitie een onderzoek in. Welke die waren wil een woordvoerder in het belang van het onderzoek niet kwijt. Getuigenverhoren leidden naar de beide consulenten.

De man zit nog in voorarrest. Afgelopen vrijdag is het tweetal voorgeleid aan de rechter-commissaris en gehoord over hun rol bij de dood van de vrouw. De hechtenis van de man, die in Nieuw Annerveen als ,,existentieel therapeut'' in het telefoonboek staat, is met tien dagen verlengd. De vrouw, oud-uitvaartleider, werd zaterdag weer op vrije voeten gesteld. Beiden zijn verdachten. Justitie wil niet bevestigen of ze een bekentenis hebben afgelegd. Het onderzoek wordt voortgezet.