Andreaskruis houdt stand

Het omstreden andreaskruis mag blijven. De cirkel komt er niet in. Bewoners van de zuidelijke staat Mississippi hebben gisteren in een referendum met ruime meerderheid gestemd vóór het behoud van hun vlag. Daarmee is Mississippi de laatste Amerikaanse staat die het andreaskruis in de vlag blijft voeren. Het kruis wordt door veel zwarten als een racistisch symbool gezien. Maar 65 procent van degenen die gisteren hun stem uitbrachten, trok zich daar niets van aan. Zij verwierpen een nieuw en vriendelijker ogend ontwerp dat een EU-achtige sterrencirkel voorstelt in de hoek waar in de huidige vlag het kruis prijkt. 35 procent stemde voor het nieuwe ontwerp (zie foto). De uitslag volgt grofweg de raciale verdeling in Mississippi, met een blanke bevolking van 61 procent en 36 procent zwarte bewoners.

Het andreaskruis (gekanteld kruis ) is in de Verenigde Staten nog altijd aanleiding tot emotionele discussies. De afgelopen jaren hebben de staten Alabama, South Carolina en Georgia het symbool van de Confederatie van zuidelijke staten, die tegen de afschaffing van de slavernij streed, veranderd of afgeschaft. Maar voor conservatieve blanken in het zuiden is het een symbool van een trots verleden. Juist omdat de gemoederen hoog opliepen in het debat, werd een referendum georganiseerd.