Acties om snelle opkoop van varkens

Landbouworganisatie LTO Nederland bereidt acties voor om af te dwingen dat er snel een opkoopregeling voor varkensvlees wordt ingesteld.

Het ministerie van Landbouw werkt intussen aan een regeling om in het toezichtsgebied rondom de `rode driehoek' Apeldoorn-Zwolle-Deventer, waar mond- en klauwzeer (MKZ) heerst, noodhokken voor varkens te plaatsen.

Na vastgelopen overleg tussen minster Brinkhorst (Landbouw) en LTO-voorzitter Doornbos, gisterenmiddag, vindt LTO het gerechtvaardigd naar harde maatregelen te grijpen. ,,De situatie in de stallen is te schrijnend. Varkens eten elkaar op omdat ze met teveel in een te kleine ruimte zitten'', aldus een woordvoerder. In een petitie, die LTO samen met de Dierenbescherming heeft opgesteld, is Brinkhorst gevraagd snel bij te springen.

Brinkhorst weigerde gisteren echter met een financiële compensatie te komen voor de in nood verkerende varkenshouders. ,,Het kost honderden miljoenen guldens per maand'', aldus een woordvoerder van de minister.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat varkenshouders vrij zijn om buiten de toezichtsgebieden hun biggen naar de slachterijen te brengen. ,,Ze willen het alleen niet omdat ze nu een te lage prijs krijgen'', aldus de landbouwoordvoerder.

LTO Nederland stelt echter dat de slachters het vlees van de varkens niet meer kwijt kunnen en naarstig op zoek zijn naar koelruimte om de geslachte dieren in op te slaan. Sinds de MKZ-uitbraak in het Friese Ee, vorige week, geldt voor heel Nederland een exportverbod. ,,We hebben het ministerie om een bijdrage gevraagd voor een particuliere opslagregeling.''

Morgen spreken Brinkhorst en Doornbos opnieuw over een mogelijke opkoopregeling voor varkensvlees. Vandaag vergadert in Brussel het Permanent Veterinair Comité, het hoogste landbouworgaan in Europa, over de status van Nederland. Naar verwachting zal het PVE Nederland nog niet `vrij geven', gezien de uitbraak buiten de `rode driehoek'.

Pas komende vrijdag zal het Beheerscomité van de Europese Commissie beslissen of een opkoopregeling voor de varkenshouders gerechtvaardigd is. LTO vindt dat te laat.