Aanslag op burgemeester

Een nog onbekende man heeft gisteravond de burgemeester van Stede Broec, J. Haanstra, voor zijn huis neergeschoten. De burgemeester werd opgenomen in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Daar werd een kogel operatief uit zijn gezicht verwijderd. Vanochtend was de burgemeester weer thuis, naar omstandigheden ,,in goede gezondheid'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Burgemeester Haanstra kwam gisteravond om half tien per auto thuis na een raadsvergadering. Toen hij op de oprijlaan van zijn huis in Grootebroek stopte om de garagedeur te openen, klopte een onbekende man op de autoruit.

De burgemeester opende het portier van zijn auto, waarop de man een schot met een vuurwapen loste. De burgemeester werd in zijn wang getroffen, vlak onder het jukbeen. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het portier de baan van het schot afgebogen en heeft Haanstra ,,het geluk gehad dat hij het raampje niet naar beneden heeft gedraaid.''

Burgemeester Haanstra wilde vammorgen nog niet reageren op het incident. ,,Ik moet eerst met mijn vrouw wat dingen op een rijtje zetten.'' Wel zei Haanstra ,,aan te willen schuiven'' bij een persconferentie, later op de dag.

Over de dader en het motief is nog niet bekend. De politie Noord-Holland Noord zegt nog niet te beschikken over een signalement. Inmiddels is een recherchebijstandsteam van twintig man geformeerd en is begonnen met een onderzoek.

Jan Haanstra is sinds twintig jaar burgemeester van de gemeente Stede Broec (Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek). Tien jaar lang was hij voorzitter van de stichting Westfriese Flora. In 1999 kostte een besmetting met de legionellabacterie aan 32 bezoekers van de bloemententoonstelling het leven. Vorig jaar legde Haanstra zijn functie als voorzitter van de Westfriese Flora neer. Volgens Haanstra speelde het imago van `legionella-burgmeester' hem steeds meer parten.