Wachovia vierde bank VS door fusie

First Union, de vijfde bank van de Verenigde Staten, neemt zijn kleinere branchegenoot Wachovia over voor 13,4 miljard dollar (33,4 miljard gulden) in aandelen. De nieuwe bank, die Wachovia Corporation zal gaan heten, wordt met een beurswaarde van 45 miljard dollar de op drie na grootste bank van Amerika.

Van de ruim 90.000 werknemers, die de banken gezamenlijk hebben, worden 7.000 man ontslagen. De nieuwe bank hoopt op een jaarlijkse kostenbesparing van 890 miljoen dollar. De banken hebben samen 19 miljoen klanten in Amerika. Het nieuwe hoofdkantoor komt in Charlotte, North-Carolina, waar First Union nu zetelt.

Het nieuws van de fusie komt op het moment dat grote Amerikaanse banken tegenvallende resultaten bekend hebben gemaakt. Citigroup, de grootste financiële dienstverlener van de Verenigde Staten, en nummer drie Bank of America behaalden tegenvallende winsten in het eerste kwartaal van dit jaar. De banken zeggen door de afremmende groei van de Amerikaanse economie minder op investeringen te verdienen. Ook zouden kredieten vertraagd afbetaald worden.

First Union, de overnemende partij, maakte gisteren ook zijn kwartaalcijfers bekend. De winst is met 30 procent gedaald, onder meer door verliezen te nemen op leningen. First Union biedt twee eigen aandelen voor ieder aandeel Wachovia. First Union verloor na de bekendmaking van de overname 72 dollarcent naar een koers van 31,20 dollar op de beurs in New York, terwijl Wachovia met 1,85 dollar steeg naar 62,05 dollar.

Als het aandeel First Union blijft dalen, ziet concurrent SunTrust Banks mogelijkheden alsnog op Wachovia te bieden, zo meldt de Amerikaanse pers. De op acht na grootste bank van Amerika SunTrust en Wachovia spraken vorig jaar ook al over een mogelijke overname. SunTrust zou 66,38 dollar per aandeel Wachovia kunnen bieden.

De nieuwe bank Wachovia is vooral sterk aan de oostkust van de Verenigde Staten. Ondanks de verslechterende marktomstandigheden voor Amerikaanse banken voorspelt de nieuwe president-commissaris van Wachovia, L. Baker jr., ,,enorme groeicijfers'' voor de nieuwe bank.

Daarmee probeerde Baker de angst weg te nemen dat First Union met deze fusie in de problemen komt. First Union groeide halverwege de jaren negentig onstuimig toen bankexpansies buiten de eigen staat toegestaan werden. De Amerikaanse banksector omvat nog steeds meer dan 10.000 banken.