Vitesse wacht dit seizoen nog zes `finales'

Volgens coach Ronald Koeman zijn de resterende zes competitiewedstrijden voor Vitesse ,,allemaal finales''. Oftewel: na de 0-0 tegen koploper PSV kan de Arnhemse voetbalploeg zich in de slotfase van het seizoen geen puntverlies meer veroorloven in de strijd om Europees voetbal. Na de teleurstellende uitschakeling in de halve finales van de KNVB-beker kan Vitesse alleen via de competitie nog plaatsing voor de UEFA Cup afdwingen.

Dat wordt geen eenvoudige opgave voor de nummer zes van de ranglijst, die vier punten achterstand heeft op Ajax en twee punten op de twee andere concurrenten voor Europees voetbal: Roda JC en RKC Waalwijk. Vitesse mag van geluk spreken dat de achterstand op het drietal niet verder opliep: alle drie speelden gelijk in het paasweekeinde. Hierdoor hebben de Arnhemmers met duels tegen Ajax en Roda JC in het verschiet alles nog in eigen hand.

,,Ik richt me niet speciaal op Roda of Ajax. Ze gaan allebei nog punten verliezen'', wist Koeman die zijn ploeg in staat acht beide tegenstanders te kloppen, zoals eerder dit seizoen het geval was. Een herhaling van die prestatie is bittere noodzaak voor Vitesse om een teleurstellend verlopen seizoen positief af te sluiten.

Bovendien is het behalen van Europees voetbal in financieel opzicht een must voor de club die een schuld van ongeveer 70 miljoen gulden heeft bij voormalig sponsor Nuon. Of Koeman aanblijft als coach in Arnhem lijkt ook van kwalificatie af te hangen, hoewel de coach dat zelf heeft ontkend. ,,Deze week of na de wedstrijd tegen Ajax ga ik met de club praten. Ik neem mijn beslissing op basis van het aanbod van Vitesse.''

Voorlopig heeft de oud-international zijn handen vol aan het elftal, dat zondag voor de tweede keer in een week tijd niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel. Toch was Koeman tevreden met het behaalde punt tegen PSV, zeker gezien ,,de tik die de ploeg kreeg in de loodzware bekerwedstrijd''.

Het op zich verdienstelijke gelijkspel tegen de koploper, die dit seizoen met kop en schouders uitsteekt boven de andere eredivisieploegen, verhult echter niet dat Vitesse weinig productief is. Na de winterstop verloren de Arnhemmers vier van de tien duels, waarin slechts tienmaal werd gescoord.

Tegen PSV kon Koeman niet beschikken over de geschorste Victor Sikora (zeven doelpunten dit seizoen) en de nog altijd geblesseerde Didier Martel. De van FC Utrecht overgenomen aanvaller wordt node gemist in Arnhem. Koeman hoopt dan ook dat zijn spits spoedig weer inzetbaar is omdat ,,hij toch net die extra kwaliteit heeft om een opening te forceren''. Clubtopscorer Matthew Amoah (acht goals) slaagde daarin niet tegen PSV.

Het Belgische duo van Vitesse, Bob Peeters en Gert Claessens, had evenmin succes. Peeters kon weinig uitrichten tegen het sterke Eindhovense verdedigingskoppel Nikiforov-Hofland, dat weinig kansen weggaf. Ook Claessens, die in januari het shirt van het Spaanse Real Oviedo verruilde voor dat van Vitesse, wist geen doorbraak te forceren. ,,Ik heb van alles geprobeerd maar de zware bekerwedstrijd zat nog in de benen'', verklaarde de Belg.

PSV-coach Erik Gerets daarentegen kampt met een luxeprobleem in de voorste linie en is na de rentree van Ruud van Nistelrooij nog op zoek naar het ideale spitsenkoppel. Tegen Vitesse bleek (opnieuw) dat het `droomduo' Kezman-Van Nistelrooij nog niet goed op elkaar is ingespeeld. Maar Gerets heeft ook Arnold Bruggink nog achter de hand die in de tweede helft een goede invalbeurt maakte en direct voor gevaar zorgde in de Arnhemse defensie.

De koploper kwam tegen Vitesse nauwelijks in de problemen en controleerde het duel, zonder zich overmatig in te spannen voor een overwinning. Vlak voor de wedstrijd hadden de Eindhovenaren het goede nieuws van de nederlaag van Feyenoord vernomen, zodat er weinig op het spel stond in Arnhem. Het moet raar lopen, wil de landstitel aan de neus van PSV voorbij gaan.

    • Pieter de Vries