Vijfde Nederlander

Servais Knaven is de vijfde Nederlandse winnaar in de bijna honderdjarige historie van Parijs-Roubaix. Peter Post won de editie van 1964 dankzij een enorme rugwind met een snelheid van ruim 45 kilometer per uur. Met dit gemiddelde is hij nog steeds recordhouder. Post profiteerde op de Vélodrome van zijn ervaring als pistier. De `Koning van de Zesdaagse' versloeg vijf Belgen, die onderling ruzie maakten.

Jan Janssen won de editie van 1967, na een paar lagere podiumplaatsen. Hij was bijna elk jaar favoriet in de koers die hem op het lijf geschreven was. Als brildrager was hij in het nadeel op het stoffige of modderige parcours. Toen hij tien kilometer voor de finish zijn glazen schoonmaakte, wist zijn ploegleider dat het menens was. Janssen zat in een `koninklijke ontsnapping', met alle favorieten. Hij won de sprint met overmacht, ondaks een leeglopende achterband.

Jan Raas won de editie van 1982. Hij was de kopman van TI Raleigh, dat in deze periode domineerde. Mede dankzij de Belgische meesterknecht Ludo Peeters werd de Franse rivaal Bernard Hinault afgemat. Raas reed niet zijn beste Parijs-Roubaix. In zes voorgaande edities had hij veel pech.

Hennie Kuiper won in 1983. Hij had lering getrokken uit tien nederlagen en toonde zich in de slotfase sterker dan de Italiaanse maestro Francesco Moser. Onvergetelijk zijn de beelden waarop de wanhoop van zijn besmeurde gezicht viel af te lezen. De leider in de koers had in de slotfase materiaalpech en smeekte handenklappend om een reservewiel. De 34-jarige Kuiper hield het hoofd koel en behaalde zijn mooiste klassiekerzege.