Verdachte drama Srebrenica in cel

De Bosnische Serviër Dragan Obrenovic, die wordt gezien als een van de hoofdschuldigen aan de massamoord in Srebrenica in juli 1995, is sinds zondag in handen van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

Obrenovic werd door militairen van de internationale vredesmacht SFOR in de Bosnische stad Zvornik gearresteerd, nog diezelfde zondag overgevlogen naar Nederland en ingesloten in de strafgevangenis van Scheveningen.

Pas in maart had het tribunaal het onderzoek naar Obrenovic afgesloten. Op 9 april werd een geheime aanklacht tegen hem van kracht. Hij wordt in vijf gevallen beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van het oorlogsrecht. Die misdrijven werden volgens het tribunaal gepleegd in verband met de massamoord op vijfduizend moslim-mannen in Srebrenica, direct nadat in juli 1995 deze moslim-enclave in Bosnië door de Bosnische Serviërs was veroverd. Kolonel Obrenovic was toen plaatsvervangend commandant van de Zvornik-brigade - de legereenheid van de Bosnische Serviërs die Srebrenica veroverde en de massamoord grotendeels uitvoerde. Wegens afwezigheid van de commandant leidde hij de eenheid tot 15 juli 1995. Na de val van Srebrenica zijn in totaal zevenduizend moslims vermoord.

Obrenovic werd gearresteerd door SFOR-soldaten in burger. Volgens zijn vrouw stopten zondag twee auto's bij het huis van haar vader in Zvornik. Obrenovic werkte op dat moment in de tuin. De vier inzittenden van de auto's, drie mannen en een vrouw, stapten uit en wenkten Obrenovic naderbij. Toen hij bij hen stond, trokken ze vuurwapens en bevalen hem in te stappen, waarna ze wegreden.

Het tribunaal is blij met de arrestatie en met de medewerking van SFOR, de internationale vredesmacht in Bosnië die vaak is gehekeld wegens vermeende laksheid bij de aanhouding van verdachte oorlogsmisdadigers. Hoofdaanklager Carla del Ponte merkte gisteren op dat het de eerste arrestatie van een verdachte door SFOR was sinds juni vorig jaar.

In oktober vorig jaar mislukte een aanhouding door militairen van SFOR toen de verdachte, Janko Jancic, zich bij de arrestatie van het leven beroofde. Del Ponte noemde gisteren de arrestatie van Obrenovic ,,een welkom signaal dat SFOR de arrestaties hervat''.

In de Servische Republiek in Bosnië werd woedend gereageerd op de aanhouding. De president van de Servische Republiek, Mirko Šarovic, noemde de aanhouding ,,een werkelijke schande'' voor het tribunaal. Het werken met geheime aanklachten is volgens hem ,,geen bijdrage tot de vrede en het vertrouwen in de regio''. In Zvornik demonstreerden gisteren ongeveer duizend Bosnische Serviërs tegen de aanhouding van hun stadgenoot. Een van de sprekers op de bijeenkomst zei: ,,We hebben er genoeg van vreedzaam naar Den Haag te worden afgevoerd. Laten we wakker worden en de wapens opnemen en onze helden verdedigen.''

De betogers in Zvornik droegen spandoeken mee met teksten als ,,Hoe lang pakken ze ons nog op?'' en ,,Weg met Den Haag!''