Thais nieuwjaar eist veel levens

In Thailand zijn honderden doden en tienduizenden gewonden gevallen bij de viering van Songkran, het Thaise Nieuwjaar. De meeste doden (442) en gewonden (26.000) vielen in het verkeer. De politie verwacht dat dit aantal nog zal stijgen voordat iedereen morgen weer aan het werk gaat.

Vorig jaar vielen er 164 doden in het verkeer. Een mogelijke verklaring voor dit veel lagere aantal zijn de gebrekkige statistieken. Maar de politie vermoedt dat het hoge aantal ook een gevolg is van het feit dat Songkran dit jaar in een weekeinde viel. Een recordaantal van 1,5 miljoen mensen hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om op reis te gaan, veelal op familiebezoek.

Behalve in het verkeer vielen er ook nog 200 doden bij andere nieuwjaarsfestiviteiten. Daarbij raakten bovendien nog eens 24.000 mensen gewond. Een belangrijk onderdeel van Songkran is het waterfeest. Daarmee spreken de Thai de hoop uit dat er in het natte seizoen voldoende regen valt voor een goede rijstoogst. In het verleden vierden de Thai dit feest door elkaar te besprenkelen met een paar druppels water. Maar die traditie is inmiddels volledig uit de hand gelopen.

Tegenwoordig rijden sommige Thai rond in bestelwagens volgeladen met tonnen water om op weggebruikers uit te storten. Motorrijders worden van hun voertuig afgeblazen door waterkanonnen, auto's worden opengebroken en volledig met rioolwater gevuld en voetgangers worden vastgegrepen en krijgen emmers water over zich heen. Veel oudere Thai blijven gedurende Songkran binnen.

Het feest gaat tegenwoordig gepaard met veel drank en vermoedelijk ook drugs. Goedkope amfetaminepillen zijn bijzonder populair in Thailand en worden veel gebruikt door weggebruikers om het langer vol te houden achter het stuur. Volgens de politie leidt de combinatie van drank en drugs regelmatig tot dodelijke vechtpartijen, verdrinkingen en tot veel van de fatale verkeersongelukken. Het ministerie van Volksgezondheid gaat ervan uit dat 90 procent van de ongelukken is veroorzaakt door drank, in combinatie met gladde wegen door het vele water dat er de afgelopen dagen over is uitgestort.