Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de MKZ-crises in het noordoosten van Friesland en op de Veluwe en een reportage over de opstandelingen in de provincie Atjeh, die aansturen op afscheiding van de eenheidsstaat Indonesië. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

De ontdekking. In deze aflevering gaat het over de geur van verleiding. Volgens onderzoekers spelen bepaalde geuren bij het leggen van amoureuze contacten een veel belangrijker rol dan menigeen vermoedt. Ned.3, 19.00-19.30u.

Urbania. Portretten van de Amsterdamse pleinbeheerder en schilder Louis Rozekrans, Mohammed Abdul Kareem (vroeger Henkie Tof) die zichzelf tot professor in de moderne islam heeft uitgeroepen en FNV-vakbondsbestuurder Trix Sampimon. Ned.3, 20.00-20.30u.

Noorderlicht. Gesprek met Aalt Bast, professor in de humane toxicologie, en microbiologe Sandra Schalk over de toxiciteit van voedsel. Terwijl Bast een aardappeltje aan zijn vork prikt vertelt hij over de vele duizenden kankerverwekkende- en andere giftige stoffen in het voedsel. Afl.: De voorproever. Ned.3, 20.30-21.00u.

Het algemeen belang. In deze 16de aflevering over veranderingen in wijk, straat of dorp gaat het om de komst van een moskee in Deventer. Ned.3, 21.00-21.30u.

The Six Experiments that Changed the World. In deze tweede aflevering een reconstructie van een experiment van Michael Faraday met betrekking tot elektriciteit en magnetisme. NGC, 22.00-22.30u.

37°. Sheriff Joe Arpaio uit Arizona gelooft heilig in de keiharde aanpak van criminelen. Alle gevangenen, ook vrouwen, binnen zijn district dragen ketenen, hebben hetzelfde uniform en moeten tijdens de dwangarbeid hard zingen. De burgers die van `recht en orde' houden steunen hem, maar Amnesty International denkt er anders over. ZDF, 22.15-22.45u.

Die ZDF-dokumentation. Slot van een tweedelige serie over genetisch onderzoek behandelt de strijd tegen agressieve vormen van kanker en andere erfelijke levensbedreigende ziektes. ZDF, 22.45-23.15u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Valencia tegen Arsenal in de Champions League. Na deze wedstrijd een samenvatting van de wedstrijd Deportivo la Coruna tegen Leeds United. Ned.2. 20.25-23.45u.

Like a hurricane - The Alex Higgins story. Portret van één van de supersterren uit het snooker, Alex Higgins. Zijn briljante optreden en zijn uiteindelijke overwinning zorgden ervoor dat de Britten in 1982 massaal aan de buis gekluisterd zaten. BBC2, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met AMC-cardiologe Barbara Mulder over de Nationale Wetenschapsdag en met de trainster op het gebied van geloofsopvoeding Wilma Veen. Ned.1, 21.01-21.51u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de tekenaar Jos Collignon en de weduwe van Pierre Bouleij, de man die op 16 december vorig jaar werd doodgeschoten door een politieagent in een poging hem te arresteren. RTL4, 22.45-23.45u.

Theo onder dak. Theo van Gogh probeert een gesprek en slaapplaats te krijgen met zanger Gordon, regisseur Frans Bromet en minister van ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens. Yorin, 22.45-23.20u.

MUZIEK

Pitch 2001. Over o.a. een klein Belgisch dorpje waar in de jaren '60 een groot jazzfestival werd georganiseerd; de korte dansfilm Zikr, tegen het decor van het door oorlog geteisterde Tsjetsjenië en de film Pilgrimage van Werner Herzog en John Tavener over een pelgrimstocht naar Our Lady of Guadaloupe in Mexico. Ned.3, 22.57-23.50u.

FILM

L'assassin habite au 21 (Henri-Georges Clouzot, 1942, Fr.). Debuut is intelligente misdaadfilm over speurtocht naar seriemoordenaar. TV5, 18.15-20.00u.

Home Alone 2: Lost in New York (Chris Columbus, 1992, VS). Vervolgfilm is een zo nauwkeurig mogelijke kopie van het origineel. Het ergerlijk dappere kereltje Macauley Culkin is dit keer alleen in New York, en hij bestrijdt andermaal de boeven Joe Pesci en Daniel Stern. Veel cartoongeweld. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

In the Army Now (Daniel Petrie jr, 1994, VS). Soldatenklucht met Pauly Shore speelt in Afrika. Yorin, 20.30-22.10u., met reclame.

Million Pound Note (Ronald Neame, 1954, Engeland). Verhaal van Mark Twain lag ten grondslag aan komedie waarin Gregory Peck de cheque uit de titel erft. ZDF, 0.20-1.45u., nagesynchroniseerd.

Leap of Faith (Richard Pearce, 1992, VS). Rommelige komedie geeft alle ruimte aan Steve Martin als een huichelachtige gebedsgenezer die met een gospel-revue door het land trekt. Ook met Debra Winger. BBC1, 0.35-2.10u.

Cool World (Ralph Bakshi, 1992, VS). Regisseur van Fritz the Cat (1972) maakte een bleek mengsel van live action en animatie. Tekenaar Gabriel Byrne wordt verleid door het fatale figuurtje Holli Would (met de stem van Kim Basinger). Brad Pitt probeert, als detective van vlees en bloed, een handje te helpen. Morgen, SBS6, 13.25-15.05u., met reclame. Zie ook Film-vooraf.

Snøvsen ta'r spinget / de kluts (2) (Jørgen Vestergaard, 1994, Denemarken). In drie delen uit te zenden jeugdfilm over vriendschap tussen jochie en merkwaardig wezentje. Morgen, Ned.3, 13.47-14.15u.

. Josh and S.A.M. (Billy Weber, 1993, VS). Verdienstelijke familiefilm over de eenzaamheid van kinderen en hun vernuft in het vinden van oplossingen. Een road movie waarin twee broertjes het hazenpad kiezen omdat ze het gevoel hebben dat er met hen gesold wordt door hun gescheiden ouders. Morgen, BBC2, 14.50-16.20u.