Prinses zwanger, beurs Japan stijgt

De aankondiging van een mogelijke zwangerschap van de Japanse kroonprinses Masako leidde gisteren tot grote activiteit op de beurs van Tokio. Aandelen van producenten van babyartikelen schoten gisteren omhoog nadat de keizerlijke hofhouding voorzichtig had gemeld dat er een `mogelijkheid' bestaat dat de Japanse kroonprinses in verwachting is. Waarschijnlijk rekenen handelaren erop dat over enige tijd in het hele land baby's zullen worden geboren, want van alleen de afname voor één enkele baby aan het hof zal luiermaker Unicharm toch geen topwinsten gaan draaien. Overigens duikelde de koers van Unicharm vandaag weer met 4,4 procent.

Ook de Japanse media waren gisteren in rep en roer. De grote kranten kwamen met extra edities die op straat werden uitgedeeld. Televisiezenders en fotografen verzamelden zich voor het paleis en voor het huis van de ouders van de kroonprinses, waar zestig journalisten niets beters wisten te doen dan de huishoudster aan te spreken die halverwege de middag het hondje van de familie ging uitlaten.

De hofhouding wilde gisteren niet verder gaan dan een ,,mogelijkheid van zwangerschap''. Een officiële bevestiging zal te zijner tijd volgen, aldus een functionaris.

Een zwangerschap van de kroonprinses is van staatsbelang, want na acht jaar huwelijk is er nog steeds geen troonopvolger. In 1999 had de inmiddels 37-jarige Masako een miskraam. De jongere broer van de kroonprins heeft twee dochters en verder verwijderd van de troon zijn nog vijf minderjarige meisjes in de familie.

Volgens de huidige wetgeving mag slechts een mannelijk lid uit de mannelijke lijn de troon bestijgen. De hofhouding heeft inmiddels een studie naar mogelijke veranderingen verricht.