Philips lijdt verlies, 6.000 banen weg

Philips zal in het tweede kwartaal van dit jaar verlies maken. Het elektronicaconcern verwacht dat de vertraging van de economische groei doorzet en schrapt zes- tot zevenduizend banen om kosten te sparen.

De tegenvallende verkoop van mobiele telefoons en pc's zit Philips dwars. Het concern maakt zelf zaktelefoons en is een belangrijke leverancier van onderdelen voor deze producten.

In een telefonische persconferentie noemde financieel bestuurslid J. Hommen de marktomstandigheden voor belangrijke divisies als zaktelefoons en monitoren vanmorgen ,,verschrikkelijk slecht''. Het aandeel Philips noteerde kort na het middaguur ruim 12 procent lager op 28,35 euro.

Volgens Hommen is het te vroeg om aan te geven in welke bedrijfsonderdelen Philips banen gaat schrappen. Bij het concern werken bijna 220.000 mensen. De beoogde personeelsreductie komt uit op circa 3 procent van het totaal.

Ter financiering van de reorganisatie treft Philips een voorziening van 350 miljoen euro (ongeveer 770 miljoen gulden). Op het volgens Hommen ,,waarschijnlijke'' verlies in het tweede kwartaal komt dit bedrag nog in mindering. Het zou voor het eerst zijn sinds 1997 dat Philips verlies maakt.

Het resultaat van Philips voor rente en andere financiële lasten is in het eerste kwartaal gehalveerd in vergelijking met de eerste drie maanden van het vorig jaar. Van de nettowinst van 1,2 miljard euro (inclusief een eenmalige bate van ruim 500 miljoen euro) in het eerste kwartaal van 2000 is in de eerste drie maanden van dit jaar minder dan eentiende overgebleven, 106 miljoen euro.

G. Kleisterlee, die op 1 mei aantreedt als president, kondigde eerder deze maand aan dat Philips eventueel bereid is de divisie zaktelefoons te verkopen. Samenwerking met een concurrent behoort ook tot de mogelijkheden. Hommen zei vanmorgen dat Philips binnen enkele weken een oplossing verwacht. Mogelijk worden op termijn ook andere bedrijfsonderdelen verkocht – welke wil Hommen niet zeggen. ,,Philips rondt het onderzoek naar die kwestie binnenkort af.''

Philips ziet ,,geen tekenen dat de vertraging van de economische groei in bepaalde delen van de wereld, in het bijzonder in de Verenigde Staten, zijn einde nadert''. In zijn toelichting op de resultaten herhaalde Hommen vanmorgen drie keer dat ,,het zicht op de toekomst'' voor Philips ,,beperkt'' is.

Philips had op 20 maart al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. De divisies componenten (monitoren, displays voor mobieltjes) en consumentenelektronica (televisies, mobieltjes, cd- en dvd-spelers) noteren forse verliezen. De winst van de chipdivisie loopt sterk terug. De omzet nam in het eerste kwartaal af met een procent tot 8,2 miljard euro.

overal pijn: pagina 11