`Peper moet 64 mille terugbetalen'

De gemeente Rotterdam wil dat oud-burgemeester A. Peper 64.000 gulden terugbetaalt, tenzij hij alsnog bereid is met het bestuur van de stad in gesprek te treden over betwiste declaraties.

Dit zegt een woordvoerder van burgemeester I. Opstelten. De gemeente heeft vorige week bij Peper een brief bezorgd waarin staat dat hij 64.000 gulden heeft gedeclareerd die achteraf ,,strikt privé'' zijn gebleken. De gemeente baseert zich op een rapport van een raadscommissie, ondersteund door forensische accountants van KPMG, dat vorig jaar tot het aftreden van Peper als minister van Binnenlandse Zaken leidde.

De gemeente houdt het voor mogelijk dat haar optelsom onjuist is, maar zegt dit pas na een weerwoord van Peper te kunnen bepalen. Complicatie is dat Peper de inhoud van het rapport van de raadscommissie en KPMG bestrijdt maar tot nu toe heeft geweigerd zijn kritiek bij de gemeente toe te lichten. Wel loopt er een klachtenprocedure van Peper tegen KPMG bij de Raad van Tucht voor de registeraccountants. Deze doet 8 mei uitspraak.

In haar brief vraagt de gemeente Peper of hij uiterlijk deze week laat weten of hij met het stadsbestuur in gesprek wil treden over mogelijk incorrecte declaraties. Doet hij dit niet, dan zal het college van B en W de raad voorstellen het geld van Peper terug te vragen. Aangenomen wordt dat een groot deel van de raad daarna terugbetaling via de rechter wil afdwingen.

Volgens advocaat J. Mentink van Peper is de oud-burgemeester buitenslands en niet in staat vóór de gestelde deadline te reageren. Mentink benadrukt dat Peper ,,geen cent'' verschuldigd is. De brief is volgens hem ,,een onzinnige uiteenzetting'', omdat ,,de gemeente niet kan bewijzen'' dat dit bedrag ten onrechte is gedeclareerd. ,,En als je niks kan bewijzen, moet je je mond houden.''

Eind vorig jaar besloot Peper een kleine 7.500 gulden te restitueren na een strafrechtelijk onderzoek waarin het openbaar ministerie besloot Peper niet te vervolgen. Volgens de gemeente is het verschil tussen dit bedrag en de 64.000 gulden te verklaren, omdat de gemeente een bestuursrechtelijke analyse van de declaraties heeft gemaakt terwijl het OM die strafrechtelijke beoordeelde.

Het stadsbestuur heeft het OM-dossier overigens niet kunnen inzien. Volgens de gemeente heeft Peper dit niet toegestaan. Pepers advocaat J. Mentink zegt echter dat hij in januari aan de advocaat van de gemeente heeft voorgesteld dat hij de stukken vertrouwelijk ter inzage kreeg. De advocaat zou dit aanbod hebben geweigerd, omdat het college van B en W de stukken zelf wenste te zien. ,,Maar als je het aan het college geeft, ligt het op straat'', zegt Mentink.

De auteurs van een recent verschenen boek, Afrekenen met Peper, hebben het OM-dossier gepubliceerd maar bij de gemeente wordt betwijfeld of zij het volledige dossier ter beschikking hadden.