Overleg Mindanao

De islamitische onafhankelijkheidsbeweging MILF op het Zuid-Filippijnse eiland Mindanao heeft een onderhandelingsteam samengesteld om vredesbesprekingen te voeren met de regering in Manila. Een woordvoerder van het MILF, het Moro Islamitische Bevrijdingsfront, heeft dat gisteren gezegd. Het besluit ,,illustreert onze vastberaden inzet om de (vredes)gesprekken te hervatten'', aldus de woordvoerder. De onderhandelingen worden mogelijk gevoerd in Maleisië, Indonesië of Libië.

De in januari aangetreden president Gloria Arroyo heeft een vredesregeling voor Mindano tot een van haar beleidsprioriteiten gemaakt. Zondag herhaalde ze overigens absoluut niet te willen onderhandelen met moslimrebellen die blijven vasthouden aan geweld, zoals de extremistisch splintergroepering Abu Sayyaf. Abu Sayyaf kan rekenen op ,,de vrede van het kerkhof'', zo zei Arroyo. ,,Voor hen wordt geen onderhandelingstafel in gereedheid gebracht.''

Abu Sayyaf kwam vorig jaar in het nieuws door de overval op een Maleisisch toeristeneiland en de ontvoering van een groot aantal buitenlanders. Vorige week donderdag kwam de laatste buitenlander, de Amerikaan Jeffrey Schilling, vrij. Er waren vermoedens dat hij onder een hoedje speelde met zijn ontvoerders, maar dat heeft hij ten stelligste ontkend. Hij zei dat hij gewongen was een geweer te dragen om de indruk te wekken dat hij sympatiseerde met Aby Sayyaf. ,,Ik hoop dat (de Filippijnse autoriteiten) hun inspanningen tegen Abu Sayyaf zullen voortzetten'', zei Schilling toen hij zondag vanaf het vliegveld vertrok naar de VS.