OPGEROLDE TURKSE PIZZA

Niet alle fingerfood laat zich even makkelijk uit het handje eten als een zak patat. Behalve dan een opgerolde Turkse pizza die in het land van herkomst lahmacun heet. Het is een kleine pizza die na het bakken nog soepel is zodat hij opgerold kan worden. Turkse families hier te lande bakken deze pizza's thuis in een elektrische pizzapan (verkrijgbaar in Turkse huishoudelijke winkels) en dat gaat zelfs beter dan in de oven. Maak het gistloze deeg voor de lahmacuns 's morgens dan is het 's avonds klaar voor gebruik. Het is een werkje van niks. Bereiding: Meng in een kom bloem, zout en suiker door elkaar en roer er met een vork 1 dl lauw water bij tot het een samenhangend mengsel vormt; voeg zonodig nog 1-2 eetlepels water toe. Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkvlak tot het glad en soepel is. Doe het deeg terug in de kom, leg er een vochtige theedoek op en laat het minimaal 1 1/2 uur maar liefst 6-8 uur rusten bij kamertemperatuur tot het wat gerezen is. Verwarm de oven en 2 bakplaten voor op de hoogste stand 250-260° C (liefst hetelucht-circulatie). Maak het beleg door de benodigde ingrediënten goed met elkaar te vermengen en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het deeg in 4 porties en rol die onder de vlakke hand tot bolletjes. Rol ze op een met bloem bestoven werkvlak flinterdun uit (20 cm doorsnede) en leg ze naast elkaar op de voorverwarmde en vervolgens met bloem bestoven bakplaten. Strijk het beleg met een vork dun uit over de pizza's en bak ze 5 minuten in de hete oven, of tot het deeg licht begint te kleuren maar nog niet helemaal doorbakken is. Neem ze uit de oven, bestrooi de pizza's dun met rauwe kool en rol ze strak op. Wikkel ze tot halve hoogte in aluminiumfolie en eet de lahmacuns lekker op voor de TV.

    • Florine Boucher