Ontdekker van Samuel Beckett overleden

De Franse uitgever Jérome Lindon (75), de man die de Ierse schrijver Samuel Beckett ontdekte en zijn eerste roman Molloy uitgaf, is gisteren in Parijs gestorven. Lindon leidde bijna een halve eeuw de voormalige verzetsuitgeverij Les Éditions de Minuit. Naast de eerste boeken van Beckett gaf Lindon ook Nobelprijs-winnaar Claude Simon uit, en schrijvers van de nouveau roman als Nathalie Sarraute. Volgens de Franse krant Libération had Lindon grote invloed op de Franse 20ste-eeuwse literaire geschiedenis. President Chirac noemde Lindon `een van de grote intellectuele, professionele en morele figuren van de Franse uitgeefwereld'. Lindon werd in 1948 directeur van Les Éditions de Minuit, pompte familiegeld in het noodlijdende bedrijf en verplaatste het naar een voormalig bordeel in Parijs. Hij kreeg faam door de lancering van Molloy, dat door meerdere uitgevers was geweigerd. Over zijn ontdekking zei hij ooit: ,,Plots leek niets anders meer belangrijk. Ik snap niet hoe iemand niét onmiddelijk uit het veld geslagen kan zijn door zo'n meteoor.''