Koers Philips stort in na kwartaalcijfers

De koers van elektronicaconcern Philips moest vanochtend ruim 12 procent inleveren na de sterk gedaalde winst in het eerste kwartaal van het concern, dat tevens aankondigde wereldwijd 6.000 tot 7.000 arbeidsplaatsen te zullen schrappen. De AEX-index sloot de ochtend eveneens af met een daling op 560,7 punten, een verlies van 2,6 procent.

De technologiesector moest op alle grote Europese beurzen inleveren. Want het bericht van Philips was niet het enige slechte nieuws uit de sector. Tevens werd bekend dat netwerkleverancier Cisco en chipproducent Intel een lagere winst verwachten. Het nieuws van Intel was afkomstig van zakenbank Morgan Stanley.

Philips leed het grootste koersverlies en eindigde op 28,35 euro, maar ook KPN Qwest zag de waarde van zijn aandelen flink dalen. Aan het eind van de ochtend noteerde het aandeel een verlies van 9,1 procent op 8,41 euro. Kabelbedrijf UPC verloor bijna 7 procent op 4,98 euro, chipmachinefabrikant ASM Lithography eindigde de ochtend ruim 6 procent lager op 24.71 euro. Telecombedrijf Versatel verloor 8,5 procent bij een koers van 3,99 euro. De tech-fondsen waren niet de enige verliezers vanochtend. Slechts drie fondsen eindigden in de plus. Het aandeel Heineken steeg marginaal met 0,1 procent naar 56,80 euro, Unilever zag de koers met 0,6 procent naar 61,40 euro en Koninklijke Olie steeg 0,6 procent naar 65 euro.

Aan de Midkap-index daalde de koers van automatiseerder CMG met ruim 11 procent naar 6,65 euro. De Midkap-index stond aan het eind van de ochtend op 538,5 punten, 1,4 procent lager.

In Tokio werden vooral aandelen in technologiefondsen in de verkoop gedaan nadat bekend werd dat voor chipproducent Intel een lagere winst wordt voorzien. Later op de dag zou het bedrijf de resultaten over het eerste kwartaal bekendmaken. De Nikkei-index zakte met 1,4 procent naar 13.067,09. Ook netwerkleverancier Cisco, marktleider in de sector, kwam met slecht nieuws. Het bedrijf maakte gisteren na beurs in New York bekend een daling van 30 procent in omzet voor het derde kwartaal te verwachten. Ook de koersen van staalfondsen daalden. Eind vorige week werden aandelen in staalbedrijven nog enthousiast ingekocht doordat de Japanse staalconcerns NKK en Kawasaki bekendmaakten te gaan fuseren.

Door het slechte nieuws over Intel en Cisco daalde de technologiebeurs Nasdaq gisteren in New York met 2,6 procent. De schermenbeurs eindigde de handelsdag op 1909,6 punten. De Dow Jones daarentegen steeg met 0,3 procent naar 10.158,6 punten, de hoogste slotkoers sinds 13 maart. Ook de koersen van andere technologiefondsen daalden: Microsoft verloor ruim 2 procent. Veel fondsen met een notering aan de Nasdaq verloren meer dan 5 procent, waaronder het Amerikaanse Texas Instruments dat later vandaag met cijfers zou komen. De negatieve verwachtingen van Intel en Cisco deed ook de technologiesector bij de Europese beurzen vanochtend geen goed. Daar kwamen ook de teleurstellende cijfers van Philips nog eens overheen. De DAX in Frankfurt daalde met 2,7 procent naar 5.845,2 punten. In Parijs daalde CAC-index met 2,7 procent naar 5.232,5 punten. De FTSE-index op de beurs van Londen ging omlaag met 1,6 procent naar 5.674,9 punten.