Japan `bezorgd' over ruzie met Korea over geschiedenis

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Yohei Kono, heeft zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot gisteren een brief gestuurd waarin hij zijn bezorgdheid uitspreekt over de ruzie tussen beide landen rond een nieuw Japans geschiedenisboek.

,,Ik ben mij bewust van de sterke gevoelens in Zuid-Korea en heb een zwaar gemoed over de veroorzaakte onrust'', schrijft Kono, aldus een Zuid-Koreaanse woordvoerder. Kono geeft echter niet aan of Japan concrete stappen zal nemen om het gewraakte schoolboek te wijzigen, aldus de Zuid-Koreanen die de brief niet volledig hebben gepubliceerd. Kono spreekt wel in algemene termen over ,,samenwerking met de Zuid-Koreanen voor een toekomstgerichte relatie'', waarbij Japan ,,het verleden zal aanvaarden''.

De controverse betreft een geschiedenisboek voor middelbare scholieren, dat het Japanse ministerie van Onderwijs vorige week goedkeurde als een van acht verschillende schoolboeken voor het bewuste vak. Het boek is geschreven door een groep conservatieven die ,,nationale trots'' willen aankweken bij de Japanse jeugd. De schrijvers accepteren niet dat de Japanse rol in de Tweede Wereldoorlog uitsluitend als `fout' wordt afgeschilderd.

Het Koreaanse schiereiland heeft het meest geleden onder de Japanse expansie en maakte van 1910 tot 1945 direct deel uit van Japan. Koreanen moesten een Japanse naam aannemen, de keizer vereren en dienst nemen in het Japanse leger. Het zeer bij de Koreanen zit diep en de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung heeft vorige week dan ook wijzigingen geëist in het nieuwe schoolboek. Om de eis kracht bij te zetten heeft Zuid-Korea zijn ambassadeur uit Tokio teruggeroepen.

Dergelijke eisen van Zuid-Korea zijn echter een ,,inmenging in Japanse interne aangelegenheden'', zei vorige week een van de schrijvers, professor Nobukatsu Fujioka van de prestigieuze Universiteit van Tokio, op een persconferentie. Als het buitenland met zulke eisen komt, moet ook Japan zich storten op studie van het Zuid-Koreaanse onderwijs, aldus Fujioka, waarin te veel de nadruk wordt gelegd op de negatieve rol van Japan.