Groep boeren wil ruimingen alsnog laten opschorten

Meer dan honderd boeren uit Kootwijkerbroek hebben zich dit weekeinde verenigd in een poging de ruimingen van boerderijen op te schorten. Daartoe onderzoeken zij de mogelijkheden om een kort geding aan te spannen tegen de staat.

Eind maart is op één boerderij in Kootwijkerbroek mond- en klauwzeer vastgesteld. De boeren vinden het ongeloofwaardig dat sindsdien geen nieuwe gevallen zijn geconstateerd. Zij willen een second opinion bij het besmettingsonderzoek.

Het departementale onderzoeksinstituut ID-Lelystad, dat in Nederland alle testen op MKZ verricht, heeft geen enkele twijfel over de uitslag van de MKZ-tests van de boerderij in Kootwijkerbroek. Die boodschap krijgt een delegatie van Kootwijkerbroekse boeren vanmiddag in Lelystad.

ID-Lelystad heeft driemaal monsters van de boerderij in Kootwijkerbroek gekregen, voor het eerst op 21 maart, de dag waarop de eerste twee gevallen van MKZ in Nederland werden vastgesteld. De dierenarts had alarm geslagen en de controlerende dierenarts besloot daarop monsters naar Lelystad te sturen. Volgens woordvoerster E. Balk was er onvoldoende blaarwondmateriaal om de ELISA-test op uit te voeren die binnen een dag een uitslag geeft. Daarom zijn de internationaal voorgeschreven viruskweken ingezet. Monsters van de besmet geachte dieren worden dan uitgesmeerd op schaaltjes met een laagje gekweekte cellen. Een viruskweek duurt vaak dagen. Balk: ,,In dit geval duurde het extra lang, omdat we eerst op varkensniercellen hadden gekweekt. Daar sloeg het virus niet op aan. Het was nog in het begin van de Nederlandse epidemie. Toen we uit Groot-Brittannië hoorden dat het nu heersende virus beter groeit op een kweek van lammerniercellen, hebben we daar een kweek op ingezet. Ook is een kalf in zijn tong ingespoten met een van de monsters. Bij dat dier is uiteindelijk op 28 maart MKZ vastgesteld. Op dezelfde dag waren twee viruskweken positief. Wat ons betreft is er geen enkele twijfel mogelijk over MKZ in Kootwijkerbroek.''

Het bedrijf in Kootwijkerbroek is volgens het ministerie van Landbouw geruimd op 28 maart, nadat de testuitslagen positief waren. Het ministerie blijft bij zijn weigering de omstreden besmetting in Kootwijkerbroek opnieuw, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, te onderzoeken. ,,ID-Lelystad is een gerenommeerd instituut,'' verklaart een woordvoerster van het ministerie. ,,Ze hebben diverse testen gedaan. De uitslagen waren positief. Dat hebben we ook uitgelegd in de regio.''