Groei van openbaar vervoer VS

Alle clichés over de relatie die Amerikanen met hun auto hebben ten spijt, is het aantal mensen dat vorig jaar gebruik heeft gemaakt van het openbaar vervoer in de Verenigde Staten fors gestegen. Terwijl de hoeveelheid afgelegde kilometers dat in 2000 op Amerikaanse wegen door automobilisten werd afgelegd gelijk bleef met het jaar daarvoor, is het aantal reizen dat vorig jaar werd afgelegd per trein, metro en bus met 3,5 procent gestegen naar 9,4 miljard.

Het recordaantal reizen met openbaar vervoer werd in 1959 gevestigd en staat op 9,6 miljard. Automobilisten legden vorig jaar gezamenlijk 2,7 triljoen mijl, bijna 4,5 triljoen kilometer, af in de Verenigde Staten. Zoals vaker staan de voorstanders van het openbaar vervoer en automobilisten ook over de interpretatie van de cijfers tegenover elkaar. Openbaarvervoeraanhangers zien de stijging als gevolg van investeringen in het vervoersnetwerk, automobilisten wijten het gelijk blijven van het aantal afgelegde mijlen aan het slechte weer en de teruglopende Amerikaanse economie. Niettemin is het alle betrokkenen duidelijk dat het openbaar vervoer terrein wint.