Grijze muizen heeft de coach niet opgeleid

Door een 8-5 zege op Gladbacher THC won hockeyclub Den Bosch gisteren de Europa Cup voor bekerwinnaars, de derde Europese prijs in vier jaar. ,,Onze kracht wordt onderschat.''

Een opgewonden baasje is Toon Siepman nooit geweest en zal hij vermoedelijk nooit worden. Maar gisteren, na de winst van de Europa Cup II ten koste van het Duitse Gladbacher THC, liet de doorgaans ingetogen trainer-coach van Den Bosch voor de verandering zijn hart spreken. Een schande was het, het schrijnende gebrek aan waardering voor zijn hockeyers. Siepman, cynisch: ,,Sommigen blijven het ons kwalijk nemen dat wij een team van grijze muizen zijn.''

Voor eigen publiek bewees Den Bosch gisteren het tegendeel, voor wie nog mocht twijfelen. In een boeiend maar technisch matig duel rekende de huidige nummer twee van de Nederlandse hoofdklasse op bijna klinische wijze (elke kans een doelpunt) af met de Duitse opponent, die vooral in fysiek opzicht te kort schoot: 8-5. Daarmee won Den Bosch na de Europa Cup II ('98) en Europa Cup I ('99) voor de derde keer in vier jaar een internationale prijs.

Maar hoewel de prijzenkast van de op vier na grootste club van Nederland (1.597 leden) voller en voller raakt, blijft de erkenning uit, constateerde Siepman gisteren. ,,In de kranten moet ik steeds maar weer lezen dat wij maar een modaal ploegje zijn'', mopperde hij. ,,Terwijl hier gasten van achttien, negentien rondlopen die elders bij de hand worden genomen, maar bij ons de kar moeten trekken, en dat zeer bekwaam doen.''

Siepman, bezig aan zijn derde en laatste seizoen in Den Bosch, zou het wel van de daken willen schreeuwen, al hield hij het gisteren bescheiden: ,,De kracht van Den Bosch wordt onderschat.'' Toch weigerde hij, kennelijk uit angst voor de bijkomende druk, zijn ploeg na de zege op Gladbacher uit te roepen tot de te kloppen ploeg in de naderende strijd om het kampioenschap. ,,Amsterdam heeft meer kwaliteit en is daarmee de favoriet voor de landstitel'', sprak hij droogjes.

Desondanks was Siepman met stomheid geslagen toen hij anderhalve maand geleden de voorlopige selectie van bondscoach Joost Bellaart onder ogen kreeg. Slechts één speler van Den Bosch, aanvoerder Jeroen Delmee, prijkte op het lijstje met 23 namen dat de opvolger van Maurits Hendriks vol trots presenteerde. Dat was, aldus Siepman, wel erg weinig voor een club die al jaren meedraait in de top van de Nederlandse competitie en bovendien kan pronken met een zeer succesvolle jeugdopleiding.

Per telefoon gaf Siepman onlangs blijk van zijn ongenoegen. Over de inhoud van het onderhoud met Bellaart wilde de geestelijk vader van de sleepcorner van Bram Lomans slechts kwijt dat het ,,een goed gesprek'' was geweest. ,,De rest moet je maar aan Joost vragen''. Overigens kan Bellaart zijn lol op: volgend jaar staat Ronald Jansen langs de lijn in Den Bosch. In tegenstelling tot Siepman draagt de oud-international het hart op de tong.

Na de zege op Gladbacher herhaalde de huidige trainer nog maar eens hoeveel ,,tijd en energie'' het hem en zijn assistent, Roger van Gent, had gekost om de schade te repareren na de onheilstijding vanuit Bunnik. ,,Sommige gasten waren zo gefrustreerd dat ze niet vooruit te branden waren. We hebben moeten praten als Brugman om ze over hun teleurstelling heen te zetten.''

Een van de `slachtoffers' van Bellaarts selectiebeleid was Marc van Wijk, die in januari nog wel goed genoeg werd bevonden voor het EK zaalhockey. Tegen de Duitsers leek de balvaardige middenvelder gisteren vooral aan te willen tonen hoezeer de bondscoach, gisteren een van de ruim vierduizend aanwezigen, zich vergist heeft. Al na vier minuten opende hij, op aangeven van de bij vlagen briljante spelverdeler Delmee, de score door doelman Heiko Milz met een ogenschijnlijk achteloze backhandslag te passeren.

Zijn ploeg omstandig de hemel inprijzen liet Siepman naderhand wijselijk achterwege, in de wetenschap dat het Europa Cup II-toernooi veel weg heeft van een veredeld oefentoernooitje. Niet voor niets beschouwde Siepman de bekerwinst vooral als een mentale opsteker met het oog op de ontknoping van de nationale competitie. ,,Dit toernooi past in de weg die wij dit seizoen, na de nederlaag tegen KZ, zijn ingeslagen.''

Het gestuntel in de verdediging nam Siepman voor lief. Net zomin als hij veel woorden vuil wenste te maken aan het weifelachtige optreden van scheidsrechter Tony Kelleher uit Engeland. Die schoot Den Bosch in de slotfase meer dan eens te hulp en zal na afloop ongetwijfeld een biertje-extra hebben gekregen.

Met een gerust hart neemt Siepman over twee maanden afscheid van Den Bosch. ,,Hier staat een team dat de komende jaren kan meedoen om de prijzen.'' Nu maar hopen dat de bondscoach vaker langskomt.

    • Mark Hoogstad