Frigoni krijgt nu al kritiek

Angelo Frigoni, de nieuwe bondscoach van de volleybalvrouwen, is nog niet begonnen of er is al kritiek losgebarsten. Bij landskampioen Pollux is men boos, omdat speelster zijn opgeroepen terwijl de play-offs om het landskampioenschap nog gespeeld moeten worden. Bovendien zijn er speelsters die aanhikken tegen Frigoni's plan om een zomer lang een trainingskamp op te slaan in Harderwijk. Dat wordt wennen voor de internationals, die bij Oranje niet gewend waren zich intern op grote toernooien voor te bereiden. Voor Erna Brinkman, die vrijwel zeker terugkeert in de ploeg, is dat geen cultuurschok. Zij speelt al jaren in Italië, waar trainingskampen eerder uitzondering dan regel zijn.

Goed idee dat trainingskamp?

Brinkman: ,,Ik denk het wel, hoewel ik benieuwd ben hoe iedereen zal reageren. Overigens is het nog niet zeker dat ik terugkeer in het Nederlands team, omdat nog niet alle zaken zijn geregeld.''

Jouw rentree is in Nederland toch officieel aangekondigd?

,,Bij Topvolleybal Nederland (TVN) gaat men ervan uit dat ik kom, maar dan zal nog wel een aantal zaken geregeld moeten worden. Ik heb nog geen contract getekend. Ik wil bijvoorbeeld een appartement, omdat ik Nederland niet over woonruimte beschik. Ik heb nog niets gehoord.''

Hoe is dat misverstand in de wereld gekomen?

,,Dat zou ik niet weten. Ik heb alleen een gesprek gehad met Frigoni over zijn plannen en het programma van het Nederlands team. Dat ziet er allemaal goed uit en op grond daarvan ben ik beschikbaar. Maar ik kom alleen als de randvoorwaarden zijn ingevuld.''

Is Frigoni een goede keus?

,,Ik vind van wel. Ik heb nooit met hem gewerkt, maar hij heeft een goede naam in Italië. Frigoni heeft het nationale team uit het slop gehaald. Hij zal nog wel moeten wennen aan de Nederlandse mentaliteit. Wij zeuren minder dan de Italiaanse speelsters. Die zijn snel moe en voelen eerder een pijntje. Het is goed dat Cyntha Boersma in de technische staf is opgenomen. Zij kent de Italiaanse mentaliteit en heeft veel volleybalkennis.''