`Euthanasiewet is voorbeeld voor Frankrijk'

Frankrijk moet `open en zonder retoriek' over euthanasie discussiëren en kan daarbij de Nederlandse legalisering van euthanasie als voorbeeld nemen.

Dit heeft de Franse minister van Volksgezondheid, Bernard Kouchner, gisteren gezegd in een interview met de Franse krant Le Monde. Kouchner is van plan Nederland te bezoeken om zich te laten voorlichten. Hij vindt dat de Franse wetgeving ten aanzien van euthanasie moet worden gewijzigd.

Uit een recente opiniepeiling bleek dat 38 procent van de Fransen voor euthanasie is, in geval van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Vijftig procent vindt dat het doktoren in sommige gevallen moet worden toegestaan het leven te beëindigen. Tien procent van de Fransen zegt tegen euthanasie te zijn. ,,Een doorbraak'', volgens Kouchner. ,,Er is overduidelijk een wijziging in de publieke opinie, vóór euthanasie. De tijd is gekomen om hierover open, zonder arrogantie, vooringenomen ideeën of ideologische retoriek te debateren. We moeten ons aanpassen en proberen op een humane wijze te handelen in zulke moeilijke gevallen.'' Kouchner is arts, oprichter van Medicins Sans Frontieres (Artsen zonder Grenzen) en voormalig topfunctionaris voor de Verenigde Naties in Kosovo.

Vorige week aanvaardde Nederland als eerste land wetgeving die euthanasie onder strikte voorwaarden legaliseert. België lijkt dit voorbeeld te willen volgen. In Duitsland reageerden politici afwijzend. Minister van Justitie Däubler-Gmelin zei dat ,,Nederland geen voorbeeld voor Duitsland kan zijn.'' De Frankfurter Allgemeine stelde dat legalisering van euthanasie ,,het waardestelsel van de wereldreligies miskent'' en ,,het slechte geweten van de wetgevers verraadt''.

Afgelopen zaterdag plaatste de Frankfurter de voltallige vertaling van de Nederlandse wet, over een hele pagina. Onder de kop `Dood op verzoek' schrijft de Frankfurter Allgemeine in de introductie bij de vertaling dat de meerderheid van de Duitse bevolking volgens opiniepeilingen voor `actieve stervenshulp' lijkt te zijn.