Engeland maakt zich op voor vaccinatie

Het Verenigd Koninkrijk begint vermoedelijk over enkele dagen met het vaccineren van een half miljoen koeien in Cumbria en Devon, twee brandhaarden van de Britse mond- en klauwzeerepidemie die nu 1.341 gevallen omvat.

David King, wetenschappelijk adviseur van de regering, zegt dat een beslissing daarover aanstaande is, omdat de runderen niet langer in de stal kunnen worden gehouden en buiten een verhoogde kans lopen op besmetting met het virus. Veel rundvee bevindt zich in potentieel besmet gebied, maar noodslacht van schapen kreeg tot nu toe prioriteit.

King probeerde gisteren in Cumbria boeren te overtuigen van het nut van vaccinatie om de groeiende epidemie in te dijken, hoewel daarmee de Britse vleesexportmarkt van 1,3 miljard pond (ruim 4,5 miljard gulden) vervalt. Minister Nick Brown (Landbouw) heeft eerder gezegd alleen op `hotspots' tegen het virus te zullen inenten. Ook boeren in Schotland, dat op het gewest Dumfries and Galloway aan de zuidgrens na zo goed als virusvrij is, zijn woedend en zeggen de grens te willen sluiten.

Downing Street bereidde gisteren de weg voor vaccinatie met de publicatie van regels om te voorkomen dat besmet vlees of besmette melk in de voedselcyclus terechtkomen. Zo moet melk van gevaccineerd vee worden gepasteuriseerd en moet het vlees worden gescheiden van ander vlees.

De Britse toeristenindustrie op het platteland verliest tot tachtig procent van zijn omzet door massale afzeggingen. De hele sector zet per maand een miljard pond om. De toeristenbond leidt internationale reisorganisaties rond om te tonen dat het land wel degelijk open for business zou zijn. De Britten zelf zijn met Pasen in recordaantallen naar het buitenland vertrokken.