Eerste zege voor Ralf Schumacher

Het was niet Michael Schumacher die met zijn Ferrari voor eigen publiek in Imola won, maar zijn jongere broer Ralf van concurrent Williams-BMW.

Ralf Schumacher schonk Williams de eerste zege sinds 1997, het jaar waarin hij zelf bij Jordan debuteerde. Jacques Villeneuve won destijds in Jerez en werd wereldkampioen. Williams nam daarna afscheid van motorenpartner Renault en zette een flinke stap terug. Pas sinds de komst van BMW in 2000 heeft de stal van Frank Williams weer een sterke krachtbron. De banden van Michelin doen de rest.

Williams is opnieuw een topteam en dat is een zegen voor de Formule I, die werdgedomineerd door McLaren en Ferrari. Ralf Schumacher maakte een eind aan hun hegemonie. Johnny Herbert was in '99 op de Nürburgring in een Stewart de laatste die de 'grote twee' wist te verslaan.

Schumacher overtuigde het hele weekeinde. Hij versloeg in de kwalificatie eerst zijn grote broer Michael. Alleen de McLarens van Coulthard en Hakkinen waren hem te snel af. De 25-jarige Schumacher maakte met een briljante start ook dat gat goed. Hij ging links langs Coulthard, die zo onder de indruk was dat hij plaats maakte. Schumacher stuurde zijn blauw-witte bolide als eerste de Tamburello-chicane in en gaf de leiding niet meer uit handen. ,,Het heeft vijf jaar geduurd, maar eindelijk is het gelukt'', zei de winnaar.

Titelhouder Michael Schumacher beleefde een dramatische race, net als Verstappen, die als tweede uitviel. De wereldkampioen startte slecht, viel terug van plaats vier naar acht en gaf halverwege op met pech. Schumacher was toch blij, voor zijn broer. ,,Hij verdient het. Dit is de eerste keer dat broers allebei een Formule-I-race hebben gewonnen.''

Ralf hielp zijn broer bovendien in de stand om het WK. Hij voorkwam dat Coulthard de leiding nam. Michael Schumacher en Coulthard delen nu de kop met 26 punten.

In het Italiaanse Mugello maakt de Nederlandse coureur Christijan Albers (22) morgen zijn debuut als testrijder van het Formule I-team van Minardi.