Depot Vimy geruimd

Franse militairen hebben gisteren een begin gemaakt met het verplaatsen van gevaarlijke munitie vanuit een openluchtdepot in het Noord-Franse Vimy bij Arras naar ondergrondse silo's voor kernwapens op een militair terrein in Suippes bij Reims.

De autoriteiten lieten vrijdag 13.000 mensen uit de omgeving van de opslagplaats evacueren, nadat was gebleken dat de munitie in zeer slechte staat verkeerde en dreigde te ontploffen. De munitie, veelal uit de Eerste Wereldoorlog, die nog dagelijks in de buurt van Vimy wordt gevonden, bevat het giftige mosterdgas en fosgeen.

Met het eerste transport is het gevaarlijkste deel van de munitie weggevoerd. Maar ook bij de 100 ton munitie die nog in Vimy ligt, zitten wellicht explosieven met gifgas. Een tweede konvooi wordt voorbereid. Het opruimen van dit soort munitie kost veel tijd, vandaar dat die eerst tijdelijk wordt opgeslagen. Volgens deskundigen ligt de munitie in Suippes veilig, zelfs bij een explosie zou er geen schade zijn voor de omgeving. De inwoners van Vimy mogen voorlopig nog niet naar hun huizen terug. Ze zijn woedend over het late tijdstip waarop ze te horen kregen dat ze hun huizen uit moesten. In 1997 was al besloten dat de opslagplaats dicht zou gaan.