Cool World

De titel Cool world lijkt in eerste instantie te verwijzen naar een highschool-comedy, vol met dudes die alles cool vinden en maar op een ding gefocust zijn: seks, of als dat niet lukt, een blik in de damesdouches. Maar Cool world blijkt geen tienercomedy; het is een mix van tekenfilm en `live action'.

Wel draait alles in de film om een verbod op seks. Striptekenaar Jack Deebs heeft tijdens zijn jarenlange verblijf in de gevangenis een comicserie getekend, getiteld Cool world. Als hij vrijkomt, wordt hij regelmatig zijn fantasiewereld ingezogen, die echt blijkt te bestaan.

In deze andere dimensie speelt Brad Pitt de politieagent Frank. De enige regel die hij in de cartoonwereld moet handhaven is het verbod op seks tussen de getekende doodles en bezoekende noids van vlees en bloed. Jack Deebs heeft zijn hormonen niet in bedwang en laat zich verleiden door Holli Would, een getekende, iets voluptueuzer versie van Kim Basinger. En dan ontstaat er een probleem, want de twee werelden lopen door elkaar. Zal Frank erin slagen onze dimensie te redden?

Tekenfilmveteraan Ralf Bakshi wilde waarschijnlijk maar een ding bereiken met Cool world: een graantje meepikken van het succes dat Who framed Roger Rabbit (1988) kende. Die film was na Mary Poppins een van de weinige succesvolle combinaties van animatie en echte acteurs. Dat moet teleurstellend zijn geweest voor Bakshi, aangezien hij al jaren experimenteerde met verschillende mengvormen. De resultaten daarvan (Lord of the rings en Fire and ice), waren maar half geslaagd en haalden niet het niveau van Bakshi's adaptie van Robert Crumbs Fritz the cat. Hoewel een aantal tekenfilmpersonages uit Cool World dezelfde schwung heeft als die in Roger Rabbit, is de film een slap aftreksel daarvan.

Holly Would is een minder verpletterende vamp dan Jessica, Brad Pitt is niet Bob Hoskins en Cool world is minder goed uitgewerkt dan Toontown. Het is allemaal net ietsje minder. De grootste teleurstelling van de film is het moment als de getekende Holli Would verandert in Kim Basinger. Die was dat jaar dan ook genomineerd voor een Razzie Award voor slechtste actrice.

Cool World (Ralph Bakshi, VS, 1992), SBS6, woensdag, 13.25-15.05u.

    • Gerard Zeegers