Cisco ziet omzet snel wegvallen

Cisco, de grootste leverancier van internetapparatuur ter wereld, verwacht in zijn derde kwartaal dat op 1 maart afliep, dertig procent minder omzet te hebben geboekt en voert het aantal ontslagen op tot 8.500.

Dit heeft het concern gisteren nabeurs bekendgemaakt in de Verenigde Staten. In het derde kwartaal zal 4,7 miljard dollar zijn omgezet, tegen 6,7 miljard in het vorige kwartaal. De winst in het derde kwartaal zal minder zijn dan 10 miljoen dollar. Cisco wijt de tegenvallers aan een instortende vraag naar de producten die het bedrijf levert. Vorig jaar breidde het concern door overstelpende vraag juist de voorraden uit. Van die voorraden zal tweederde moeten worden afgeschreven.

Bestuursvoorzitter John Chambers verklaarde dat de huidige marktomstandigheden ,,nog nooit zo'n grote uitdaging hebben gevormd als nu''. Volgens hem heeft een onderneming als de zijne nog niet eerder zo'n snelle achteruitgang meegemaakt. ,,Dat vereist moeilijke beslissingen in een ongeëvenaard tempo'', aldus Chambers.

Cisco sluit niet uit dat het vierde kwartaal, dat op 1 juli afloopt, nog eens een omzetdaling van 10 procent oplevert. De onderneming liet tevens weten dat er 8.500 banen verdwijnen. Dat zijn er 1.000 meer dan het concern in maart noemde. Cisco heeft nu 48.000 mensen in dienst.

De Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson, dat op 20 april met kwartaalcijfers komt, zei vanmorgen geen commentaar te geven op een bericht in de Britse Financial Times dat het nog eens 6.000 banen schrapt. Daarmee zou het totaal aantal geschrapte arbeidsplaatsen op 15.000 van de 90.000 komen.

Beleggers kijken uit naar de cijfers van zowel Ericsson als de Finse concurrent en nummer één op de markt Nokia. Het Amerikaanse Motorola, dat zich in dezelfde markt bevindt als Nokia en Ericsson, waarschuwde vorige week al voor nog lagere resultaten. Nokia was tot dusverre het enige bedrijf dat optimistisch bleef, en verklaarde onlangs nog zijn marktaandeel voor mobiele telefoons wereldwijd uit te zullen breiden van 32 procent naar 40 procent.

Een blijvend rooskleurig beeld van Nokia zou de rust op de aandelenmarkten kunnen doen terugkeren, terwijl een teken dat ook Nokia nu lijdt onder de verslechterende marktomstandigheden een nieuwe klap kan uitdelen aan de technologiefondsen.

De Europese effectenbeurzen, die al een koersval van Philips te verwerken kregen, zetten zich vanmorgen schrap voor de opening van Wall Street. Daar daalde Cisco met 7,7 procent in de avondhandel, nadat het overdag al ruim 4 procent had prijsgegeven.