Cincinnati weer rustig, racismedebat gaat door

Cincinnati was vannacht rustig. De avondklok is opgeheven, maar de noodtoestand en de spanning blijven. De industriestad in Ohio beleefde een week van intense rassenrellen nadat zaterdag een week geleden de 19-jarige, ongewapende Timothy Thomas door een politieman werd doodgeschoten.

Thomas, vader van een peuter, werd gezocht wegens 14 misdrijven. Hij vluchtte tijdens nachtelijke ongeregeldheden ondanks een politiebevel te blijven staan. Afgelopen zaterdag werd hij onder massale belangstelling begraven. De politie schoot op het publiek met waarschuwingskogels, naar men verklaarde om de orde te handhaven. Enkele gewonden moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Cecil Thomas, directeur van de Human Relations Commission in de stad en oud-voorzitter van de Bond van zwarte politiemannen, was ooggetuige van de jongste schietpartij. Volgens hem werd de politie niet geprovoceerd en was er geen enkele aanleiding te schieten. Ook andere getuigen zagen de politiemannen komen aanrijden, uitstappen en zakjes ganzenhagel op het publiek schieten, om vervolgens weer weg te rijden.

Burgemeester Luken (Democraat) had de avondklok zondag al opgeschoven van acht naar elf uur 's avonds om families kans te geven samen Pasen te vieren. Toen hij de avondklok gisteren helemaal ophief, zegde hij toe onderzoek te zullen doen naar de hardnekkige verwijten van raciaal bevooroordeeld optreden door de politie.

Timothy Thomas, die geen familie is van ooggetuige Cecil Thomas, was het vijftiende slachtoffer van de politie in Cincinnati sinds 1995. De politie stelt tegenover die voorstelling van zaken dat in de meeste gevallen de betrokkenen gewapend waren.

Verschillende zwarte leiders kwamen de afgelopen dagen naar Cincinnati om voor de zwarte bevolking op te komen. De bevolking van Cincinnati (311.000) bestaat voor 43 procent uit zwarten. Van de duizend politiemannen is 28 procent van Afrikaans-Amerikaanse herkomst. De voorzitter van de zwarte beweging voor de rechten van de mens NAACP, Kweisi Mfume, raakte zondag op de nationale televisie in een heftig debat verzeild met de voorzitter van de plaatselijke politiebond. Racisme is een ingebakken gewoonte, stelde Mfume. Nee, wij doen niet aan `racial profiling', maar wie dienst doet in zwarte wijken houdt zwarten aan als hij een overtreding constateert, aldus politievoorman Keith Fangman. ,,Moet iemand die niet gewapend is, die wegholt van de politie en geen bedreigende gebaren maakt, worden neergeschoten als een beest, als een hond, als een varken'', hield Mfume vol.

Ook de New-Yorkse dominee Al Sharpton bezocht Cincinnati. Hij riep president Bush op leiding te geven: ,,Hij heeft net een crisis met China achter de rug, maar hij heeft ook een crisis in eigen land. Het is tijd voor een nationaal antwoord en een nationale verandering. Het is niet genoeg te zeggen dat we ons koest moeten houden.''