Ajax laat kansen liggen in Kerkrade

Nog steeds gaat Ajax niet met de volle overtuiging voor de tweede plaats. Hoeveel misstappen moet Feyenoord maken om bij de Amsterdammers het besef te laten groeien dat deze plek, die recht geeft op deelname aan de lucratieve Champions League, een hoofdprijs is? Tegen Roda JC nam Ajax gisteren genoegen met een gelijkspel (1-1) en consolidatie van de derde positie op de ranglijst. Doelman Fred Grim, op z'n 35ste weer de beste Ajacied, kon er zich over opwinden. ,,Het moet in elke sportman zitten om naar het hoogst haalbare te streven. Dan mag je geen genoegen nemen met een punt.''

Vervolgens mopperde Grim over de spelmomenten waarbij spelers van Roda een vrije doortocht kregen. ,,Dat mag niet gebeuren bij een topclub.''

Tot enkele jaren geleden was alleen het hoogste goed genoeg voor Ajax. Met zijn realiteitszin heeft trainer Adriaanse daar een eind aan gemaakt. Hij legde de lat voor het seizoen al bewust laag door uit te roepen dat hij met Ajax bij de eerste vijf wilde eindigen. Dat streven achtte hij haalbaar met de aanwezige kwaliteit. De derde plek achter PSV en Feyenoord bleek lange tijd het maximale dat hij kon bereiken. Maar Feyenoord is het spoor bijster. De ploeg haalde uit de laatste zeven duels slechts vier punten en verloor vijfmaal. Ajax heeft vijf punten minder en dat zegt voldoende over het niveau van de eredivisie én dat van Ajax.

Feyenoord moet nog op bezoek bij Ajax dat dus alsnog dichterbij kan kruipen. Maar Adriaanse houdt vast aan zijn doelstelling bij de bovenste vijf te eindigen. ,,Want dan halen we in elk geval het UEFA-Cuptoernooi.'' De oefenmeester besefte terdege dat Ajax in Kerkrade een kans had laten liggen om Feyenoord het vuur na aan de schenen te leggen. Toch keek hij liever naar beneden. ,,We hebben met dit resultaat Vitesse, Roda en RKC achter ons gehouden en de positie op de ranglijst geconsolideerd. We gaan altijd het veld in om te winnen. Er zat hier echter niet meer in dan een gelijkspel.''

Ook Richard Witschge vond het van groot belang dat zijn team geen nederlaag had geleden in het Parkstad Limburg Stadion. Anders was Roda immers Ajax gepasseerd op de ranglijst. De weer in genade aangenomen middenvelder veranderde twee keer van positie tijdens de wedstrijd. Hij begon als vrije man voor de defensie, werd na een half uur door coach Adriaanse naar een positie achter de spitsen gedirigeerd toen hij in defensief opzicht te veel onheil veroorzaakte en in de tweede helft opereerde Witschge op zijn vertrouwde positie als linkshalf. Maar essentieel voor de 31-jarige Amsterdammer was dát hij speelde.

Al vroeg zat hij dit seizoen in het verdomhoekje. Samen met die andere routinier, Aron Winter, werd hij zelfs soms naar de tribune verbannen. Via zijn zaakwaarnemer Rob Jansen liet Witschge doorschemeren dat hij Ajax wilde verlaten. Maar gisteren klonk het: ,,Als het zo gaat hoef ik niet weg. De trainer heeft me blijkbaar weer nodig.'' Er was geen gesprek voorafgegaan aan zijn (voorlopige?) rehabilitatie die vorige week begon tegen PSV. Witschge: ,,Er moest iemand komen die voor rust aan de bal zorgt en het spel verdeelt.'' Met zijn afgemeten passes kan hij nog steeds openingen forceren. Niet dat het gisteren zo vlekkeloos liep met Witschge. Maar dat lag ook aan z'n medespelers die of te weinig bewogen of hem niet begrepen. Grim brak een lans voor Witschge. ,,Hij liet zien dat hij heel goed spitsen in stelling kan brengen.''

Maar in die volgende fase kwam Ajax kwaliteit te kort om de defensie van Roda, dat ook geen risico nam met steevast vier verdedigers op een lijn, te verrassen. Wamberto en Arveladze keken met de bal aan de voet weer eens te veel naar het puntje van hun schoenen in plaats van naar een ploeggenoot. Ajax zou naarstig op zoek moeten naar een goede linksbuiten. Zelfs in Nederland valt best een acceptabel lijstje op te stellen van kandidaten die moeiteloos kunnen concurreren met Wamberto: 1. Robben (FC Groningen), 2. Sikora (Vitesse), 3. Lurling (Heerenveen), 4. Boukhari (Sparta).

Arveladze maakte zich nuttig door een strafschop te benutten nadat Senden volgens arbiter Jol in het zestienmetergebied Van der Gun ten val had gebracht. Een slim passje van Witschge ging eraan vooraf. Roda genoot maar kort van de openingstreffer van Anastasiou die na een uur de bal intikte toen Vrede op de paal kopte.

    • Erik Oudshoorn