Zelfboete

Als de overheid slecht presteert, geeft ze zichzelf voor straf een klap, net als Jan Klaassen. Dan zijn de burgers als kinderen tevreden. Luchthaven Schiphol moest vijf miljoen boete betalen wegens geluidshinder. Schiphol is eigendom van de belastingbetaler, net als het ontvangende departement. De betaling gaat dus van de ene overheidsrekening naar de andere, van ons naar ons. Het geld had beter uitgedeeld kunnen worden aan degenen die last hadden van het lawaai.

Een sterker staaltje is de zelfboete van de overheid wegens de spoorstaking. Onze NS moet voor elke stakingsdag 20 miljoen betalen aan ons ministerie wegens een clausule in het prestatiecontract. Door de boete vloeit er nog meer geld van het treinkaartje naar de schatkist en niet naar het weer rond slijpen van vierkant geworden treinwielen van dubbeldekkers. De boete is dus ook een straf voor gedupeerde reizigers. Het is te moeilijk om de boete onder de reizigers te verdelen, maar er valt wel iets te zeggen voor een korting op treinkaartjes.

    • Maarten Huygen