Yahoo moet op zijn tellen passen

Te oordelen naar de sprong die de Yahoo-aandelen nabeurs hebben gemaakt, zou je denken dat het internetbedrijf hogere winstverwachtingen heeft gepresenteerd, maar niets is minder waar. Na sluiting van de beurs rapporteerde Yahoo een omzetdaling in het eerste kwartaal. De vooruitzichten op het gebied van de advertentie-inkomsten, die 85 procent van de omzet uitmaken, blijven somber. Yahoo heeft ook gezegd dat het personeelsbestand wordt ingekrompen. De zorg bestaat dat deze kostenbesparingen de groei van het bedrijf zullen belemmeren. Het ontslaan van medewerkers, het afstoten van niet-strategische activiteiten en het terugbrengen van de uitgaven klinken eerder als de mantra van een opgezwollen mediaconglomeraat dan als die van een lichtvoetig internetbedrijf dat zich nog in het stadium van snelle groei bevindt.

Al deze maatregelen leveren slechts een jaarlijkse bezuiniging van 5 procent op. Daar staat tegenover dat de inkomsten uit online-advertenties in de VS waarschijnlijk gehalveerd zullen worden en dat Yahoo in het volgende kwartaal geen omzetgroei verwacht. Op jaarbasis gaat het bedrijf er zelfs van uit dat omzet en winst zullen dalen. En het besluit om de afhankelijkheid van dotcom-adverteerders te verminderen en de inkomstenstroom te diversifiëren door het aanbieden van controversiële pornografie, leek bijna een wanhoopsdaad. Van het laatste plan is Yahoo intussen teruggekomen.

Yahoo heeft nog steeds een waardevol bestand van 200 miljoen geregistreerde gebruikers. En het verkeer naar zijn websites nam in het afgelopen kwartaal met meer dan 20 procent toe. Toch zijn de problemen nog lang niet voorbij. Yahoo is op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter, terwijl de lijst van vrijwillig opgestapte managers steeds langer wordt. De aandelenkoers lijkt nog steeds aan de hoge kant.

De stukken worden verhandeld op een niveau dat ten opzichte van de over 2002 verwachte winst tweemaal hoger ligt dan bij mediagiganten met veel grotere reserves zoals AOL-Time Warner en Disney. Omdat er geen sprake is van exponentiële groei, is het de vraag waar deze waardering op gebaseerd is.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Joy Tadaki