Verstand negeert advies

Staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) heeft gisteren tegen het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken een reis naar Marokko afgezegd. Volgens Verstand werkt Marokko niet genoeg mee aan een onderzoek naar bijstandsfraude door Marokkaanse immigranten.

Sinds september vorig jaar onderzoeken ambtenaren van de sociale dienst in Den Bosch of Marokkaanse immigranten die in Nederland een beroep doen op de Algemene Bijstandswet, in hun land van herkomst beschikken over vermogen in de vorm van grond of een eigen huis. Aanvankelijk verleende de Marokko alle medewerking. Sinds maart weigeren de Marokkaanse autoriteiten echter toegang tot gemeentelijke kadasters en registers. Toen overleg met de Marokkanen niets opleverde, besloot Verstand een reis in het kader van het emancipatiebeleid af te zeggen, aldus een woordvoerder van Sociale Zaken.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zijn de afgelopen week juist ,,belangrijke stappen voorwaarts gezet''. Zo zouden de Marokkanen inmiddels bereid zijn te bekijken in welke vorm de gevraagde informatie wel beschikbaar kan worden gesteld. Volgens de woordvoerder heeft Buitenlandse Zaken daarom geadviseerd de reis, die stond gepland voor 17 en 18 april, gewoon door te laten gaan. ,,Ons advies was: wél gaan. Als je voortgang hebt geboekt, dan moet je niet meteen de deur dichtdoen.''

Buitenlandse Zaken is niet gelukkig met de gang van zaken. De relaties met Marokko liggen gevoelig. Vorig jaar werd na jarenlange onderhandelingen een overeenkomst gesloten die het mogelijk maakt dat in Marokko veroordeelde Nederlanders in Nederland hun straf uitzitten.