Verliefd op Volendam

Gistermiddag om half vijf, na de kruisweg, presenteerde commissaris van de koningin Van Kemenade interim-burgemeester Hans Bulte van Edam-Volendam aan de pers.

Van Kemenade wilde geen katholieken beledigen, zei hij na de persconferentie in hotel Spaander. En zeker geen Volendamse katholieken. Die gaan op Goede Vrijdag om drie uur naar de kerk. Daarom wilde hij de man die hij gevraagd had om burgemeester IJsselmuiden van Edam-Volendam te vervangen, pas aan het eind van de middag presenteren. En 's morgens kon ook niet, want toen moest hij naar Anna Paulowna om de leden van de gemeenteraad dáár uit te leggen dat ze hun interim-burgemeester kwijt waren.

Hans Bulte, de interim-burgemeester van Edam-Volendam, is 64 jaar, getrouwd, katholiek, CDA'er, oud-leraar wis- en natuurkunde, oud-burgemeester van Lichtenvoorde, Sint-Pancras en Langedijk, vader van drie kinderen en inmiddels ook opa. Hij begint, zegt hij na de persconferentie, aan ,,de moeilijkste klus van zijn leven''. Hij mag weer ,,eenheid gaan brengen'' in het gemeentebestuur.

Die eenheid is ver te zoeken na de brand in café 't Hemeltje op 1 januari, waarbij dertien doden vielen. Volendam '80, de lokale belangenpartij, ruziet sindsdien met het college van B en W en de alle andere partijen over wie er schuldig is aan de `gedoogcultuur' die leidde tot de ramp.

Hans Bulte is wel wat gewend. Hij was burgemeester van Langedijk in de tijd dat die gemeente ging samenwerken met Heerhugowaard en Alkmaar, 1990. In het dorp Langedijk kwamen huizen voor mensen uit de stad. En veel Langedijkers waren daar woedend over. Bulte heeft in 1998 meegewerkt aan een beleidsnota van het ministerie van Binnenlandse Zaken over rampenbestrijding. Daarom dacht Van Kemenade al snel aan hem.

Acht jaar geleden, zegt Bulte, heeft hij al eens overwogen om te solliciteren naar de post van burgemeester van Edam-Volendam. Hij heeft het niet gedaan. Zijn vrouw wilde niet verhuizen, er was net een kleinkind. ,,Ik hou van Volendam'', zegt Bulte. Hij kan niet vertellen waarom. ,,Een verliefde jongen weet ook niet waarom hij dat ene meisje zo leuk vindt.''

    • Jannetje Koelewijn