Varkens alleen rond MKZ-bron opgekocht

Er komt op korte termijn vermoedelijk alleen een opkoopregeling voor varkens in de toezichtsgebieden rond bedrijven die met mond- en klauwzeer zijn besmet. Een landelijke opkoopregeling voor varkens wijst minister Brinkhorst (Landbouw) vooralsnog af. Wel mogen stallen worden gebruikt die op de nominatie staan om te worden gesloopt. Ook mogen onder voorwaarden noodstallen worden geplaatst.

LTO-Nederland is teleurgesteld over het uitblijven van een landelijke opkoopregeling. De nood bij de varkenshouders is hoog door het al weken aanhoudende vervoersverbod en het exportverbod. De varkenshokken puilen uit en de dieren beginnen elkaar aan te vreten. Door de huidige maatregelen komt er volgens LTO slechts vijf tot tien procent meer ruimte in de stallen.

LTO hoopt dat Brinkhorst snel alsnog een landelijke opkoopregeling instelt. De varkens kunnen dan worden geslacht en het vlees kan deels op de binnenlandse markt worden afgezet en deels worden opgeslagen. De landbouworganisatie stelt voor om zodra de besmetting met het MKZ-virus in Friesland is getraceerd, het exportverbod voor varkensvlees uit zuid-Nederland op te heffen. In zuid-Nederland worden de meeste varkens gehouden.

Noordelijke varkenshouders dreigen varkenskadavers te verbranden nu er nog geen landelijke opkoopregeling komt. De Marumer varkenshouder Hans Beukema, bestuurslid van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, is van plan vanaf dinsdag kadavers van biggen en varkens op de brandstapel te leggen.

De dierenartsen lieten gisteren weten niet opnieuw, net als tijdens de varkenspestcrisis vier jaar geleden, massaal gezonde biggen te willen doden om het welzijn in te stallen te bevorderen. Net als LTO prefereren de dierenartsen een landelijke opkoopregeling voor varkens gekoppeld aan een fokverbod.

Justitie gaat de gisteren aangehouden mensen in Kootwijkerbroek vervolgen wegens openlijke geweldpleging.