Toenemend protest tegen Koninginnedag Drenthe

De landelijke viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen is niet verantwoord, omdat grote mensenmassa's het MKZ-virus kunnen verspreiden. Dit heeft de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) de Drentse commissaris der koningin Ter Beek laten weten. Volgens een NLTO-woordvoerder liggen Meppel en Hoogeveen dusdanig dicht bij de Veluwe, waar de eerste MKZ-haard zich bevindt, dat de Koninklijke familie er goed aan doet thuis te blijven.

,,Onze leden in het buitengebied van Hoogeveen en Meppel zijn als de dood dat bezoekers het virus vanaf de Veluwe naar Drenthe brengen'', aldus de woordvoerder. ,,Op de Veluwe wonen heel veel oranjegezinde mensen, die allemaal Máxima willen zien. Zij zullen daarom het afgesloten gebied uit en in gaan. Dan neem je te grote risico's.''

GroenLinks in de Drentse Staten steunt de NLTO. Fractievoorzitter K. Blanksma drong er bij Ter Beek deze week al op aan de viering af te lasten. Ook hij maakt zich zorgen over de ,,tienduizenden mensen uit de verre omtrek'' die naar Hoogeveen en Meppel komen. ,,Als MKZ in Drenthe uitbreekt is de ramp niet te voorzien.'' Hij wijst op de ,,kostbare'' diersoorten die op de Drentse heide en in andere natuurgebieden leven, waaronder Schotse Hooglanders en diverse schapenrassen.

Een woordvoerder van de Drentse commissaris Ter Beek spreekt van een ,,symbooldiscussie''. ,,Ik hoor niemand over andere evenementen waarop veel mensen afkomen, zoals voetbalwedstrijden. De discussie vernauwt zich nu tot Koninginnedag. Dat verbaast me.'' Voorlopig gaat de viering gewoon door.