Telefónica is een mediajunkie

Ook al is Telefónica (nog) niet met Bertelsmann in gesprek over de toekomst van zijn mediabelangen, het Spaanse telecomconcern moet wel iets gaan doen met zijn verzameling verlieslijdende tv-stations en productiemaatschappijen. Op dit moment lijken beleggers niet genegen om ook maar enige waarde toe te kennen aan deze voor veel geld verkregen bezittingen.

De divisies voor vaste gespreks- en dataverbindingen van Telefónica zijn zo'n 67 miljard euro waard. Tezamen met de 39 miljard euro uit de belangen in beursgenoteerde dochterondernemingen, zoals Telefónica Moviles, en nog eens 5 miljard euro uit andere belangen, komt de totale waarde van het concern op ongeveer 111 miljard euro. Als daar de nettoschuld van wordt afgetrokken (exclusief de schulden van beursgenoteerde dochters), dan blijft een waarde van 96 miljard euro over, zo'n 8 miljard meer dan de huidige marktwaarde van 88 miljard euro. Hoe je het ook wendt of keert, de waarde van de mediadivisie, die Telefónica meer dan 8 miljard euro heeft gekost, is dus nihil.

De televisiebelangen van Telefónica zijn voor anderen vrijwel zeker meer waard dan voor het Spaanse bedrijf zelf. Het Europese mediaconcern RTL zou waarschijnlijk graag de rest in handen krijgen van Antenne 3, de Spaanse vrije ether-omroep waarvan het al 17 procent bezit.

Uiteraard zou het voor Telefónica geen prettige ervaring zijn om belangen af te stoten voor aanzienlijk minder geld dan ze hebben gekost. En een gedeeltelijke beursgang is onder de huidige marktomstandigheden waarschijnlijk uitgesloten.

Er blijven dan twee opties over. De eerste - en de beste - is een volledige opsplitsing van het concern. Daardoor zou de mediadivisie in staat gesteld worden om zijn meest synergetische partner te kiezen. Een tweede optie is het inruilen van de mediadivisie voor een beter op de kernactiviteiten van Telefónica aansluitend belang. Gezien de mate waarin de mediadivisie momenteel wordt ondergewaardeerd, zouden beide opties een positief effect hebben.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Jonathan Ford