Selectie Televisie

DOCUMENTAIRES

En vacances. Eerste van vier uitzendingen voor iedereen die plannen heeft om met vakantie naar Frankrijk te gaan. Er wordt een quiz in uitgezonden waarin de kennis van de Franse taal wordt getest. Ned.1, 16.00-16.33u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussie over onder meer de treinstakingen en de invloed van de milieubeweging en buitenlandse critici op onze nieuwe euthanasiewet. Ned.3. 21.05-22.00u.

INZAMELACTIE

Geef de MKZ-boeren toekomst. Uitzending om getroffen MKZ-boeren moreel en financieel te steunen. Met medewerking van onder anderen Hans Wiegel, tennisser Jacco Eltingh en amazone Ankie van Grunsven. Ned.2, 20.30-22.35u.

DRAMA

The whistle-blower. Eerste deel van een tweedelige thriller waarin bankemployee Laura Tracey ontdekt dat er illegale transacties worden uitgevoerd. Zij meldt dit aan de National Criminal Intelligence Service. Omdat het hier om het witwassen van drugsgeld gaat, komen zowel zij als haar gezin in gevaar. Zondag het tweede deel. BBC1, 22.05-23.30u.

KUNST & MUZIEK

Art that shook the world. James Joyces meesterwerk Ulysses was een eerbetoon aan de klassieken uit het verleden en slaagde er tegelijkertijd in de literatuur nieuwe impulsen te geven. Het boek veroorzaakte een fors schandaal toen het werd gepubliceerd. Afl.: James Joyce's Ulyses. BBC2, 20.25-21.15u.

Wintertijd. Acteur en zanger Gerard Cox licht zijn keuzes van beeldfragmenten van Danny Kaye, George Brassens, Whitney Houston, Frank Sinatra en Roberta Flack toe. RTL5, 21.50-22.50u.

FILM

Le Mans (Lee H. Katzin, 1971, VS). Een minimaal plot en een overdaad aan spectaculaire beelden van de befaamde 24-uurs-race kenmerken film waarin Steve McQueen zijn hobby mocht uitleven. SBS6, 13.50-15.40u., onderbroken door reclame.

. Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950, VS). Klassieker over de wreedheid van Hollywood. Onfortuinlijke scenarioschrijver William Holden laat zich voor het karretje spannen van Gloria Swanson, een vergeten diva van de zwijgende film, die zich met butler Erich Von Stroheim in het verleden waant. BBC2, 13.55-15.40u., zwart-wit.

. A Matter of Life and Death (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1946, Engeland). Veelgeprezen, buitenissige filmfantasie van Powell & Pressburger. Zwaargewonde oorlogspiloot David Niven, liggend op een aardse operatietafel, moet zijn recht op leven verdedigen tegenover een hemels gerechtshof. VRT, 15.00-16.45u., deels zw.

. Stalag 17 (Billy Wilder, 1953, VS). Vermaarde tragikomische Broadwayverfilming over Amerikaanse krijgsgevangenen in nazi-kamp verkent de grenzen van democratie en fascisme. Oscar voor William Holden als cynische sergeant die men van spionage verdenkt. BBC2, 15.40-17.40u., zwart-wit.

. Superman III (Richard Lester, 1983, VS). Derde Supermanfilm, geraffineerd ironisch geregisseerd door Lester, wordt gekenmerkt door genreparodieën en tegendraadse humor. Christopher Reeve alias Clark Kent alias Superman maakt een diepe identiteitscrisis door, wil de mensheid niet meer helpen en zet in een dronken bui zelfs de toren van Pisa recht. Richard Pryor is een geniale computercrimineel die de wereld wil veroveren. Net5, 18.15-20.30u., met reclame.

Hour of the Gun (John Sturges, 1967, VS). Aardige western is soort vervolg op Sturges eigen Gunfight at the O.K. Corral (1957). James Garner als Wyatt Earp en Jason Robards als 'Doc' Holliday versus the Clanton-bende. BBC2, 18.45-20.25u.

Willie and Phil (Paul Mazurksy, 1980, VS). Truffaut's Jules et Jim vormde onverbloemde inspiratiebron voor visie van modieuze satiricus Mazurksy op ménage à trois in jaren zeventig. Fox, 19.00-21.10u., met reclame.

. Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met elf Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich telkens weer op nieuwe manieren bekijken: als religieus tractaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm uit de jaren zeventig of als een studie van een homoseksuele relatie (tussen Ben Hur en zijn Romeinse jeugdvriend Messala). Met wagenrenscène. Net5, 20.30-0.25u., met reclame.

Hello Again (Frank Perry, 1987, VS). Shelley Long en Corbin Bernsen spelen hoofdrollen in zouteloze komedie. Overleden vrouw van plastische chrirurg wordt na een jaar tot leven gewekt en probeert zich onhandig weer een plaatsje te veroveren in het aardse leven. Yorin, 20.30-22.20u., met reclame.

Fantastic Voyage (Richard Fleischer, 1966, VS). Met Oscar voor de art direction bekroond sciencefictionavontuur. Sterk verkleind medisch team verricht reparatie-werkzaamheden in bloedbaan van gewonde geleerde. Fox, 21.10-23.00u., met reclame.

The New Age (Michael Tolkin, 1994, VS). Mislukt regiedebuut van de scenarist van The Player blijft steken in de oppervlakte van new age en raakt daarmee de kern van dit mengsel van Oosterse wijsheid, scharreleten en Jomanda. Veelverdieners-in-crisis Judy Davis en Peter Weir hebben er in elk geval niks aan. Ned.2, 23.50-1.40u.

. Everyone Says I Love You (Woody Allen, 1996, VS). Allens 26ste film is een musical over de liefdesperikelen van een rijke, chaotische familie op Manhattan. Op de vleugels van het gezang van ongeschoolde sterren als Julia Roberts, Alan Alda en Allen zelf, komen we in een swingend uitvaartcentrum, een vijfsterren-hotel in Venetië en een gemaskerd kerstbal in Parijs waar iedereen is verkleed als Groucho Marx. BBC2, 23.50-1.25u.

Queen of Hearts (Jon Amiel, 1989, Engeland). Luchtig melodrama hangt aan elkaar van toeval, doorgedraafde fantasietjes en vals sentiment en vertelt vanuit het perspectief van een jochie het verhaal van een Italiaans emigrantengezin in Londen, dat belaagd wordt door een twintig jaar eerder afgewezen minnaar van de vrouw. RTL4, 0.15-2.15u., met reclame.

New Jersey Drive (Nick Gomez, 1995, VS). Door Spike Lee geproduceerde, rauwe schets van ontspoorde jongeren. Twee tieners sluiten zich aan bij autodievenbende in Newark, New Jersey. Met Sharron Corley. Gomez maakte eerder Laws of Gravity. Net5, 0.25-1.55u., met reclame.

. Understanding Jane (Caleb Lindsay, 1998, Engeland). Gedrevenheid straalt af van low-budget-productie over moeizame liefdesrelatie tussen twee Eenzame Harten in Londen. Kreeg publieksprijs op het Filmfestival van Londen. Ned.3, 1.02-2.35u.

. The Producers (Mel Brooks, 1968, VS). Speelfilmdebuut van geinponum Brooks getuigt reeds van diens `slechte smaak' maar kreeg desondanks een Oscar voor het scenario. In flops en rijke weduwes gespecialiseerde Broadwayproducent Zero Mostel realiseert onverwacht en onbedoeld de hitmusical `Springtime for Hitler'. BBC1, 2.00-3.30u.

Die feuerrote Baronesse (Rudolf Jugert, 1959, Duitsland). Romantische spionagefilm speelt in het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog. ARD, 2.20-3.55u., zwart-wit.