Pessoa legt basis voor wereldbeker

De Braziliaanse springruiter Rodrigo Pessoa (27) heeft gisteren in het Zweedse Gothenburg de basis gelegd voor zijn vierde achtereenvolgende wereldbekerzege. Met de twaalfjarige hengst Baloubet du Rouet was hij superieur aan de concurrentie.

De Belg Jos Lansink, tot voor kort altijd voor Nederland uitkomend, eindigde in de eerste kwalificatiewedstrijd op de 34ste plaats. Hij bekritiseerde het parcours en vond dat de paarden veel te kijken hadden en daardoor snel waren afgeleid. Het Zweedse parcours was weliswaar niet hoog en niet breed gebouwd, maar de afstanden tussen de hindernissen vereisten een perfecte balans tussen paard en ruiterhand en ruiterbeen.

Lansinks paard Cordijana gooide twee balken uit de lepels. De Nederlandse Belg moest toezien dat de Amerikaan Ray Texel als tweede eindigde met Fleur Z, die onlangs nog de Nederlandse Belg ten dienste stond. Jan Tops en Gerco Schröder hadden ook moeite met het parcours. Zij moesten een galopsprong meer nemen dan ze vantevoren hadden gepland, waardoor een plank in het stof viel.

De Nederlander Wim Schröder, net als zijn broer debuterend in het wereldbekercircuit, behoorde tot het dozijn ruiters dat foutloos over het lastige parcours ging. Hij staat nu op een voorlopige twintigste plek, wat geen hopeloze uitgangspositie is. Beste Nederlander was Yves Houtackers met Kid Gentleman, eveneens een debutant. De 26-jarige ruiter bleef foutloos. ,,Ik vroeg van de hengst een mooi tempo en kon overal lekker door blijven rijden. Op de afstand waar Tops en Gerco Schröder een foutje maakten, ging het bij mij ook bijna mis, maar ik kon de lijn net iets verlengen waardoor ik toch bijna passend bij die sprong kwam. Dat we foutloos bleven was te danken aan het elastieken balletje dat mijn paard nu eenmaal is'', sprak Houtackers.

In de top van het klassement hebben zich onder anderen Michael Whitaker, Lars Nieberg en Willy Mellinger genesteld. De Belgische favoriet Ludo Philippaerts is nu al kansloos.

jeroen dubbeldam pagina 15

    • Jacob Melissen